Laurens ten Dam
NOS Wielrennen

Ten Dam (38) stopt na dit seizoen als profrenner

Wielrenner Laurens ten Dam zet na dit seizoen een punt achter zijn loopbaan. Dat heeft Ten Dam (38) bekend gemaakt in zijn podcast Live slow, ride fast.

"Zeggen dat je stopt is moeilijker dan zeggen dat je doorgaat, maar dit is mijn laatste jaar in de World Tour."

Ten Dam ging afgelopen week onderuit in de Ronde van Oostenrijk en vreesde dat hij zijn heup had gebroken. "Dat was wel een klote-gevoel", zegt de CCC-renner. "Ik ben blij dat ze in het ziekenhuis zeiden dat ik dit jaar nog wat koersen kan rijden, want zo had ik het niet willen zien eindigen."

Ten Dam werd in 2005 profrenner bij Shimano en vindt het na dit jaar genoeg. "Ik zal altijd blijven fietsen, maar ik stop als prof. Ik word in november 39 en ben dan 16 jaar prof geweest. Dat had ik van tevoren niet gedacht, toen ik wielrennertje werd."

Vallen in de Pyreneeën, De Tour van Bau en Lau en winnen met Tom

Een groot deel van zijn carrière reed Ten Dam voor Rabobank, de ploeg die na 2012 verderging onder de namen Belkin en Lotto-Jumbo.

De grote doorbraak voor het grote publiek beleefde hij in 2013, tijdens 'de Tour van Bau en Lau'.

In de eerste Ronde van Frankrijk na de dopingbekentenissen van onder anderen Lance Armstrong en Michael Boogerd schitterden Ten Dam en ploeggenoot Bauke Mollema.

2013: Ten Dam en Mollema flankeren Tourwinnaar Chris Froome in de Ronde van Stiphout

In de eerste bergetappe werden ze vierde en vijfde, op de Mont Ventoux werd Ten Dam negende. Naar eigen zeggen was het een van zijn beste dagen in het peloton. Uiteindelijk werd Ten Dam dertiende, een jaar later eindigde hij zelfs als negende in het algemeen klassement.

Haast iconisch werd een foto tijdens de Tour van 2011, nadat hij bij een val in de veertiende etappe met een groot verband over zijn gezicht was doorgereden. Desondanks haalde Ten Dam Parijs.

2011: Laurens ten Dam in de Tour na een val

Zijn beste prestatie in een grote ronde leverde de Noord-Hollander in de Vuelta van 2012, waar hij achtste werd.

In 2017, inmiddels als renner van Sunweb, stond hij in Milaan aan de zijde van Tom Dumoulin na diens eindzege in de Giro d'Italia.

2017: Laurens ten Dam (l) viert de Giro-zege van Dumoulin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl