Van Aert verrast Viviani en Sagan en boekt eerste ritzege in Tour Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wielrenner Wout van Aert heeft na een tumultueuze finale verrassend de tiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Tourdebutant van Jumbo-Visma versloeg onder anderen Elia Viviani en Peter Sagan in de sprint.

De rit naar Albi leek uit te draaien op een traditionele massasprint, maar op ruim dertig kilometer werd het peloton door harde wind uit elkaar getrokken.

Meerdere klassementsrenners kwamen op daardoor op achterstand terecht. Steven Kruijswijk, Geraint Thomas, Egan Bernal en Nairo Quintana zaten in de eerste groep, maar dat gold niet voor Thibaut Pinot, Jakob Fuglsang en Richie Porte.

Zij verloren 1.40 minuut op de andere favorieten. De gele trui blijft om de schouders van Julian Alaphilippe, die in de eerste groep finishte.

Bekijk hieronder in de carrousel de samenvatting en verschillen tussen de favorieten:

Pinot, Fuglsang en Porte hadden al snel na het breken van het peloton een achterstand van zo'n veertig seconden op de eerste groep.

Dylan Groenewegen, kanshebber voor de ritzege, reed ook in dat tweede peloton, maar moest lossen toen het tempo in de achtervolging werd verhoogd.

Movistar en Ineos, ploegen wier kopman in de eerste groep reed, hielden het tempo hoog waardoor de tweede groep niet terug wist te keren. Het verschil bedroeg even zestien seconden, maar liep daarna snel op.

Vierde zege voor Jumbo

Voor Jumbo-Visma is de overwinning van Van Aert alweer de vierde ritzege in de Tour. Na de winst in de ploegentijdrit en de sprintzeges van Mike Teunissen en Dylan Groenewegen kon de eerste week al niet meer stuk.

De Tourdebutant, die voor het eerst in zijn carrière tien dagen achter elkaar koerst, loodste de Nederlandse ploeg met nieuw succes de rustdag in.

"Ik kan het niet geloven", reageerde een verbouwereerde Van Aert. "Dit is een grote stap in mijn carrière.'

Bekijk hier de reacties van de renners:

Met vier beklimmingen was de etappe van 217,5 kilometer tussen Saint-Flour en Albi niet geheel vlak. Zondag trokken vijftien renners ten aanval die al snel tien minuten voorsprong kregen.

Zo royaal was het peloton vandaag niet voor de zes aanvallers die weg wisten te komen.

De kopgroep in de tiende etappe Reuters

Tony Gallopin, Natnael Berhane, Anthony Turgis, Mads Würtz Schmidt, Odd Christian Eiking en Michael Schär vormden de kopgroep van de dag en hadden een maximale voorsprong van zo'n drie minuten.

Niet lang nadat de wind het peloton in meerdere groepen had verscheurd, werden de aanvallers ingerekend en barstte de finale los.

De uitslag van de tiende etappe van de Tour

STER reclame