Klaus Ross in de rechtbank in Krefeld (Duitsland)
NOS NieuwsAangepast

Duitse natuurgenezer hoeft niet de cel in voor dood patiënten

Een rechtbank in Duitsland heeft de omstreden Duitse natuurgenezer Klaus Ross veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke celstraf. Het OM had vanochtend drie jaar onvoorwaardelijk geëist. Justitie houdt Ross verantwoordelijk voor de dood van drie patiënten, onder wie twee Nederlanders.

Klaus Ross behandelde in zijn kliniek in Bracht kankerpatiënten die vaak waren uitbehandeld. Hij gebruikte daarbij ook een experimenteel middel dat hij zijn patiënten toediende via een infuus.

De straf voor de natuurgenezer valt fors lager uit dan de eis, omdat de rechtbank ervan uitgaat dat Ross geen kwade bedoelingen had met de behandeling. De rechtbank oordeelt desondanks dat Ross onzorgvuldig te werk ging en dat daardoor drie patiënten zijn overleden.

De kliniek in het Duitse Bracht waar Klaus Ross zijn patiënten behandelde

Omdat het vaak doodzieke mensen waren, gaat justitie ervan uit dat veel patiënten van Ross uiteindelijk een natuurlijke dood zijn gestorven. Van vijf patiënten denkt justitie dat zij een te grote dosis van het experimentele middel hebben gekregen.

Drie van hen stierven: een 55-jarige man uit Apeldoorn, een vrouw van 43 uit Wijk en Aalburg en een 55-jarige vrouw uit België. Twee andere patiënten overleefden de behandeling ternauwernood.

De advocaat van Ross vroeg om vrijspraak of op z'n hoogst een milde voorwaardelijke straf omdat de vrouw van Ross inmiddels van hem is gescheiden en zijn zoon niets meer met hem te maken wil hebben.

Toen Ross zelf het laatste woord kreeg voordat de rechtbank uitspraak deed, barstte hij in snikken uit. "Ik vind het heel erg", zei hij. "Ik zou willen dat ik het weer goed kon maken, maar dat gaat niet."

Bloed afnemen

De behandeling die Ross de patiënten gaf, mag in Nederland niet door een natuurgenezer worden gegeven. In Duitsland mogen natuurgenezers bloed afnemen en infusen toedienen. Dat mag in Nederland alleen onder toezicht van een arts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl