De GM29 met grasmaaier en het fonteinkruid
NOS Nieuws

Fonteinkruidplaag moet met extra maaibeurt op Randmeren teruggedrongen worden

 • Mattijs van de Wiel

  verslaggever

 • Mattijs van de Wiel

  verslaggever

Het is een plaag die zo'n 10 jaar geleden begon. In de ondiepe delen van de Randmeren woekert fonteinkruid. De kotter GM29, Genemuiden 29, vaart daarom deze zomer niet om paling en snoekbaars te vissen. Op de voorplecht van het schip is een stalen constructie gemaakt, met daaraan een brede grasmaaier. Die maait maandenlang, iedere dag, waterplanten in de Randmeren.

Fonteinkruid heeft grote voordelen voor de waterkwaliteit, zorgt voor zuurstof en voorkomt blauwalg. Het water in de jachthaven van Almere is dan ook kraakhelder. Maar toch zorgt het ook voor een groot nadeel: voor de watersporters is het een ramp, zegt havenmeester Lesley Anema.

"Zeilwedstrijden kunnen niet doorgaan omdat je op weg van de ene naar de andere boei opeens vast komt te liggen. Het aantal passanten is teruggelopen, watersporters mijden de randmeren". Anema haalt met een hark de slierten fonteinkruid uit het water. "Het is taai spul, als het in de schroef komt loopt de motor vast. Zelfs de reddingsbrigade loopt soms vast."

Na een klein stukje maaiend varen zitten de netten van de GM29 alweer vol. Ze worden omhoog getakeld en leeggestort op het dek. Daar ligt binnen een paar uur een grote berg felgroene plantenmassa. "We halen zo'n 30 kuub per dag op", zegt schipper Wouter Hager. "Gisteren was het zoveel dat de vrachtwagen het niet allemaal kon meenemen".

Zo gaat de maaibeurt in zijn werk:

Extra maaibeurt voor overwoekerende waterplant

Drie schepen zijn iedere dag in touw om delen van het IJmeer, het Gooimeer en het Eemmeer begaanbaar te houden. Ze worden betaald door Gastvrije Randmeren, een samenwerkingsverband van gemeenten. "We moeten dit doen om watersport mogelijk te houden", zegt directeur Rita Braam. "Het is net als een skigebied, waar de pistes iedere dag moeten worden onderhouden."

Omdat het warmer wordt groeit het fonteinkruid harder dan ooit, zegt Braam. Daarom wordt er als proef dit seizoen niet een maar twee keer gemaaid. Vorig jaar was de waterskibaan maar één maand goed begaanbaar. "Nee, een structurele oplossing is het niet", zegt Braam. "We zijn in overleg met het ministerie om delen van de Randmeren te verdiepen, dat zou het echt oplossen."

De netten van de GM29 zijn weer leeg. Nog een keer maaien en dan ligt het dek vol. Van de groene massa zullen onder meer tomatenbakjes en grondverbeteraar worden gemaakt. "Ja het is even wat anders dan vis vangen", zegt schipper Hager lachend. "We noemen ons schip nu de Gras Maaier 29. Dan ben je opeens grasmaaier op zee".

 • Mattijs van de Wiel
  Bij de waterskibaan staan waarschuwingsborden
 • Mattijs van de Wiel
  De kotter GM29, Genemuiden 29
 • Mattijs van de Wiel
  Schipper Wouter Hager met een berg fonteinkruid op het dek
 • Mattijs van de Wiel
  De GM29 met grasmaaier en het fonteinkruid
 • Mattijs van de Wiel
  Het fonteinkruid in de maaier
 • Mattijs van de Wiel
  Schipper Wouter Hager met Rita Braam, directeur Gastvrije Randmeren
 • Mattijs van de Wiel
  Het fonteinkruid in de waterskibaan op het Gooimeer bij Almere
 • Mattijs van de Wiel
  De GM29 met grasmaaier en het fonteinkruid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl