NOS Nieuws

'De Malediven van Siberië': chemisch meer is Instagram-hit

In de bossen even buiten de Russische stad Novosibirsk, in Siberië, ligt een meer met een opmerkelijk felle kleur. Het turquoise doet denken aan helder blauw zeewater op tropische bestemmingen. Inwoners van de op twee na grootste stad van het land noemen het meer daarom liefkozend 'de Malediven'.

Sinds halverwege juni is het meer een hit op Instagram. Vrouwen poseren langs de oever in zomerse outfit of bikini. Er worden yogaposes gedaan. Een bruidspaar nam er zelfs trouwfoto's. Het meer is zo'n hype dat het een eigen pagina op het sociale medium heeft.

Trouwreportage bij 'de Malediven van Siberië'

Maar de natuurpracht is niet wat het lijkt. Het meer heeft de kleur te danken aan de nabijgelegen elektriciteitscentrale. Volgens het bedrijf dat de centrale runt zitten er metaaloxiden, steenkoolas en calciumzout in het water. Vooral door de steenkoolas die in het meer gepompt wordt heeft het water een verhoogde pH-waarde.

Het meer en de nabijgelegen elektriciteitscentrale
De installatie die de steenkoolas in het water pompt

"Het is niet giftig", zei het bedrijf eerder tegen Russische media. Onderzoek zou uitgewezen hebben dat de hoeveelheid straling in de omgeving van het meer normaal is. Het bedrijf waarschuwt wel voor allergische reacties. En door de modderige bodem van het meer zou het na het betreden van het water lastig zijn om er zelfstandig uit te komen. Onlangs is er een bord bij de oever geplaatst om mensen op de gevaren te wijzen.

Het waarschuwingsbord lijkt veel Instagrammers niet tegen te houden. Een stel vond het een goed idee om te gaan suppen op het meer, een jongeman dreef rond op een opblaasbare eenhoorn. Twee vrouwen vonden het geen probleem om pootje te baden.

Suppen op een chemisch meer

Onder de foto's die de waaghalzen op Instagram plaatsen staan veel reacties van andere gebruikers, die de acties 'idioot' vinden en erop wijzen dat het meer giftig zou zijn.

Het is niet voor het eerst dat mensen risico's nemen om mooie plaatjes te schieten voor Instagram. Een groep wetenschappers uit India deed vorig jaar onderzoek naar selfies en concludeerde dat er in de afgelopen zes jaar wereldwijd meer dan 250 mensen zijn overleden tijdens het maken van zo'n zelfportret. Doodsoorzaak is vaak een val van grote hoogte, verdrinking of een aanrijding door een auto of trein. Relatief veel slachtoffers zijn Russen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl