Minister Ferd Grapperhaus

Grapperhaus: laat criminelen betalen voor vernietigen drugslab

Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus wil dat drugscriminelen voortaan de rekening betalen van het ontmantelen van xtc-laboratoria en hennepkwekerijen. Verder krijgen de politie en het Openbaar Ministerie meer mogelijkheden om criminelen dwars te zitten.

In zijn conceptwetsvoorstel staat ook dat het bezit en vervoer van chemicaliën, die puur als grondstof voor harddrugs dienen, strafbaar wordt (maximaal zes jaar cel). De verboden chemicaliën komen op een nationale lijst.

Vooral mensen die de grondstoffen vervoeren, gaan nu nog vaak vrijuit. Dat is omdat moet worden bewezen dat ze wisten dat ze chemicaliën voor de productie van harddrugs vervoerden. Als minister Grapperhaus zijn zin krijgt, is dat niet meer nodig. Justitie hoopt hierdoor eerder het productieproces te verstoren.

Valse toegangspas haven

In havens en op vliegvelden gaan politie en het OM ook scherper optreden tegen drugscriminelen. Wie op een plek wordt betrapt waar hij niet mag zijn, kan een jaar cel krijgen. Wie met een valse toegangspas een beveiligd terrein binnendringt of zich verstopt in een bedrijfswagen om een terrein op te komen, kan maximaal twee jaar krijgen.

Om vast te stellen of deze verdachten banden hebben met criminele drugsgroepen wordt het mogelijk om hen in voorlopige hechtenis te nemen. Politie en OM krijgen dan meer tijd om bewijsmateriaal te verzamelen. Nu is het vaak lastig om te bewijzen dat verdachten zich bezighouden met illegale drugstransporten, omdat ze volgens Grapperhaus uit voorzorg bewijsmateriaal wegwerken. Zo worden mobiele telefoons voor aanhouding weggegooid.

Een ander element van het conceptwetsvoorstel is dat bedreiging zwaarder wordt gestraft (maximaal twee jaar cel). Wie burgemeesters, wethouders of andere bestuurders bedreigt, kan maximaal vier jaar cel krijgen.

Festivals

In De Telegraaf pleit Grapperhaus ervoor dat het aantal festivals in Nederland wordt verlaagd om festivalgangers beter te kunnen controleren op het bezit van harddrugs. "Het probleem is: we hebben 1100 festivals in Nederland. Moeten we onze politie helemaal daarop inzetten?"

Zijn woordvoerder erkent desgevraagd dat de gemeenten daarover gaan en niet het kabinet. "Wij gaan ook geen wet maken die gemeenten zal dwingen het aantal festivals te verminderen." Met zijn uitspraak in De Telegraaf wilde Grapperhaus volgens de woordvoerder "de discussie starten".

Overigens is niet duidelijk hoeveel festivals er zouden moeten verdwijnen om de politie te ontlasten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl