Ravage op een strand bij Porto Carras, Chalkidiki Reuters
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Doden door noodweer in Noord-Griekenland

In Griekenland zijn zeker zeven mensen omgekomen door noodweer dat over het noorden van het land trok. Meer dan honderd mensen raakten gewond. Er was in het gebied sprake van een harde wind, veel regen en hagelbuien. Bijna alle slachtoffers waren toeristen.

Twee Tsjechen kwamen om het leven toen hun camper door de harde wind van de weg werd geblazen op het schiereiland Chalkidiki, dat vooral in de zomer een druk bezocht toeristisch gebied is.

Een omgevallen boom kostte twee Russen het leven. Ze verbleven in de kustplaats Nea Poteidaia. In Nea Plagia, zo'n 50 kilometer ten zuiden van Thessaloniki, overleefden een vrouw en een kind uit Roemenië het instorten van het dak van een restaurant niet. Het dodental liep op tot zeven, nadat aan het eind van de morgen het lichaam van een man werd gevonden.

Op amateurbeelden is goed te zien en te horen hoe de wind tekeerging:

Doden door noodweer in Griekenland

De meeste mensen die gewond raakten, werden getroffen door rondvliegende objecten. Op dit moment liggen er nog 23 gewonden in het ziekenhuis, één van hen ligt op de intensive care.

Inwoners van de getroffen kustplaatsen zeggen dat ze zulke omstandigheden nog nooit hebben meegemaakt. Ze spreken onder meer van auto's die omwaaiden en rondvliegende motorfietsen en strandbedjes. Een deel van het schiereiland Chalkidiki zit nog zonder stroom en de schade aan huizen en auto's is groot.

Noodnummer

Een regeringswoordvoerder laat weten dat het noodnummer 112 gisteren in het getroffen gebied niet goed werkte. In februari dit jaar werd de vorige Griekse regering al op de vingers getikt door de Europese Commissie, omdat het nummer toen ook nog niet in heel Griekenland operationeel was.

De nieuwe Griekse premier Mitsotakis heeft al zijn afspraken afgezegd en reist af naar het getroffen gebied. Het leger wordt ingezet om te helpen bij het herstel van wegen en gebouwen.

Uitzonderlijk weer

Een plaatselijke meteoroloog zegt dat de weersomstandigheden zeer uitzonderlijk zijn voor deze tijd van het jaar. Het noodweer kwam na een hitteperiode, waarbij de temperaturen de afgelopen dagen boven de 40 graden uitkwamen.

De komende dagen lijkt het weer een stuk rustiger te worden.

STER reclame