De marinierskazerne in Doorn
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Tegenstanders verhuizing marinierskazerne Doorn rekenen op afstel

Tegenstanders van de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen krijgen steeds meer hoop dat de verplaatsing niet doorgaat. De verhuizing werd vorige maand voor de vierde keer uitgesteld, omdat er steeds meer mariniers opstappen bij het Korps.

Er wordt onderzocht of er een verband is tussen de geplande verhuizing en de uitstroom. Uiterlijk op 1 juli volgend jaar moet er duidelijkheid zijn, schreef staatssecretaris Visser van Defensie aan de Tweede Kamer.

Voor Frank Jonk van de medezeggenschapscommissie van de mariniers is dat verband helder. "Die uitstroom heeft natuurlijk te maken met de decentrale ligging van Vlissingen. Vooral korporaals, sergeanten, luitenanten en kapiteins vertrekken. Dat zijn vaak mannen met een gezin en kinderen", zegt hij tegen RTV Utrecht.

Door het nieuwe uitstel zal de kazerne in Vlissingen op zijn vroegst pas in 2024 opengaan. Wat Tweede Kamerlid Isabelle Diks betreft, gaat de stekker uit het project. "Ik heb reden om aan te nemen dat het misschien wel 2026 of 2027 gaat worden. Dan zou je vijftien jaar na het besluit pas zo'n kazerne opleveren voor een Korps Mariniers dat as we speak aan het leeglopen is", zegt het Kamerlid voor GroenLinks tegen Omroep Zeeland.

Ook Jonk vermoedt dat er van het nieuwe uitstel afstel komt. "Ik denk dat we in Midden-Nederland blijven. Als je kijkt naar de feiten: de toenemende uitstroom, alle mankementen aan de plannen voor de nieuwe kazerne, de kosten om vanuit Vlissingen nieuwe oefeningen te doen, de beperkte oefenterreinen daar. Ik denk dat ze wel betere alternatieven kunnen vinden, zoals Soesterberg of Amersfoort."

Kazerne voor douane en marechaussee

Jean Debie van de Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) hoopt dat de kans op verhuizing kleiner is geworden, maar ziet wel kansen voor een nieuwe kazerne in Zeeland. "Door de brexit wordt Vlissingen een buitengrens van Europa. Vlissingen heeft een haven, waardoor de douane, de marechaussee en de krijgsmacht daar mogelijkheden hebben. Ik merk dat daar draagvlak voor is."

Toch zijn er ook nog steeds voorstanders van de verhuizing te vinden. "Ik denk dat als we een goed besluit hebben genomen, dat je daar verantwoordelijkheid voor moet nemen", zegt André Bosman, VVD-Tweede Kamerlid en inwoner van Zeeland. "Ik sta nog steeds achter het besluit en daar ga ik de staatssecretaris en het kabinet aan houden. Daar is volgens mij een bredere consensus voor in de Kamer."

Advertentie via Ster.nl