Etappe 3 van de Tour: bekijk hier de samenvatting Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wielrenner Mike Teunissen is de gele trui in de derde etappe van de Tour de France kwijtgeraakt aan de Fransman Julian Alaphilippe, die in Épernay de ritzege pakte na een fraaie solo.

Al op een kleine dertig kilometer van de aankomst, in een finale vol lastige heuvels, reed Teunissen aan de staart van het peloton. Op de laatste klim moest hij daadwerkelijk lossen.

Zijn ploeggenoten kozen ervoor kopman Steven Kruijswijk te ondersteunen. Met lange tijd alleen de Fransman Julien Simon bij zich slaagde Teunissen er niet meer in terug te keren in het peloton. Hij liet het in de laatste kilometers lopen gaf op de meet bijna vijf minuten toe.

Alaphilippe spurt weg

Terwijl Teunissen de aansluiting verloor op de laatste helling, de Côte de Mutigny, viel Julian Alaphilippe aan. Hij sprong weg bij alle favorieten en bleef in de slotkilometers over smalle wegen tussen de wijngaarden de concurrentie 26 seconden voor.

De etappe begon rond het middaguur in Binche, in België. Toen het peloton na ruim tien kilometer in Frankrijk arriveerde, reden er al vijf renners vooruit. De Belg Tim Wellens zocht het avontuur met vier Fransen: Yoann Offredo, Stéphane Rossetto, Paul Ourselin en Anthony Delaplace.

Jumbo-Visma, de ploeg van Teunissen, bepaalde het tempo in het peloton. Met name Tony Martin deed veel werk op kop om de marge beperkt te houden.

De vijf aanvallers kregen maximaal zes minuten, maar al op meer dan honderd kilometer van de streep werd het gat gestaag kleiner.

De kopgroep onderweg in de derde Touretappe Reuters

Niet ver voor de eerste hellingen demarreerde Wellens uit de kopgroep. Hij ging op jacht naar de bolletjestrui en kwam op drie van de vier beklimmingen als eerste boven. Daardoor passeerde Wellens Greg Van Avermaet in het bergklassement.

Toen de favorieten het tempo opvoerden op de hellingen, werd Wellens ingerekend door Alaphilippe, die alle anderen voorbleef in Noord-Frankrijk.

Van Aert tweede, Kruijswijk derde

In het algemeen klassement heeft Alaphilippe en voorsprong van twintig seconden op Wout van Aert en 25 tellen op Steven Kruijswijk. Ook Wilco Kelderman staat nog net in de toptien, 51 seconden achter de leider.

Egan Bernal en Thibaut Pinot wonnen vijf seconden op de concurrenten voor het podium. Zij kwam iets eerder binnen dan onder anderen Kruijswijk, Geraint Thomas en Jakob Fuglsang.

De toptien na de derde etappe NOS

"Toen ik aanviel was ik er niet van overtuigd dat ik zou winnen, maar ik was wel heel gemotiveerd om te rit te winnen. Ik had eigenlijk niet verwacht dat ik al zo vroeg zou aanvallen, maar toen ik hoorde dat ik een mooie voorsprong had, ben ik volle bak doorgereden."

Alaphilippe won voor de derde keer in zijn carrière een Tourrit, maar droeg de gele trui niet eerder. "Het is heel speciaal om het geel te hebben. Ik ga er natuurlijk voor vechten om de trui zo lang mogelijk te behouden."

Bekijk hier de reacties na de derde etappe:

De uitslag van de derde etappe

STER reclame