NOS NieuwsAangepast

Kabinet doorstaat Libië-debat

Het kabinet heeft het debat over de mislukte evacuatie in Libië doorstaan. Een motie van de linkse oppositie om het kabinet te laten erkennen dat de evacuatie niet op deze wijze had moeten plaatsvinden, haalde het niet.

Tot ergernis van de oppositie was premier Rutte niet bereid te erkennen dat het kabinet een verkeerd besluit heeft genomen bij de evacuatie.

"Dat vind ik gratuit", aldus Rutte. Wel wil het kabinet lessen trekken uit de mislukte evacuatie door drie Nederlandse militairen van een Nederlander uit de Libische stad Sirte.

Lees ook het liveblog met een verslag van het debat van minuut tot minuut.

Fouten

Aanvankelijk was de oppositie tevreden over de opstelling van het kabinet, omdat minister Hillen van Defensie en minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken ruiterlijk hadden erkend dat er fouten zijn gemaakt.

De drie militairen werden eind februari tijdens de bevrijdingsactie overmeesterd door aanhangers van de Libische leider Kadhafi en twaalf dagen vastgehouden.

Na het debat van ruim zeven uur bleek echter dat premier Rutte achter het besluit bleef staan om de operatie op die dag zo uit te voeren.

Motie

De linkse oppositie, PvdA, SP, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren, kwamen vervolgens met een motie, waarin gesteld werd dat de "operatie niet op deze wijze had moeten worden uitgevoerd."

Rutte ontraadde de motie en benadrukte dat "het debat dan in goede sfeer afgerond kon worden". De motie van de oppositie werd na stemming verworpen.

Hillen

De dagen voorafgaande aan het debat lag vooral minister Hillen van Defensie onder vuur. Tot tevredenheid van de Kamer was hij bereid om fouten te erkennen en werd tegen hem geen motie van wantrouwen ingediend. "Achteraf hadden we meer tijd moeten hebben. Als je in een pressure cooker zit, gaat het soms mis", zei Hillen.

Minister Rosenthal erkende dat het kabinet een verkeerde afweging heeft gemaakt om de Nederlandse werknemer te evacueren uit Libië. De betrokken ministers waren bijvoorbeeld niet op te hoogte dat er vlakbij de plek waar de helikopter zou landen een paleis van de Libische leider Kadhafi was.

"Als we dat hadden geweten, hadden we een andere afweging gemaakt," aldus Rosenthal. "Dan hadden we de risico's anders gewogen. Laten we daar niet ingewikkeld over doen. Zo is het maar net."

Spijt

Minister Hillen had "enorme spijt" van wat de bemanning van de helikopter is overkomen die betrokken was bij de mislukte evacuatie. Volgens Hillen zijn de drie bemanningsleden in levensgevaar geweest. "Ze vallen onder mijn verantwoordelijkheid. Ik heb het me persoonlijk aangetrokken", zei Hillen.

Hillen gaf toe dat Defensie eerder informatie had moeten vragen bij de inlichtingendienst MIVD. Maar daar was volgens hem weinig tijd voor en ook achteraf bleek dat de MIVD nauwelijks extra informatie had.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl