NOS Voetbal

Wiegman: '4-0 achter in eerste kwartier gaat ons niet gebeuren'

Wiegman: '4-0 achter in eerste kwartier? Gaat ons niet gebeuren'

Aan de vooravond van de WK-finale van de Oranjevrouwen tegen de Verenigde Staten maakt bondscoach Sarina Wiegman een ontspannen indruk. Ze weet dat Amerika dit WK altijd furieus start. "De opdracht is zo goed mogelijk, zo georganiseerd en zo alert mogelijk te beginnen", aldus Wiegman. "Hopelijk levert dat op dat we zo lang mogelijk de nul houden en zelf gevaar kunnen stichten."

Dit WK was het uitgerekend Thailand dat het langst de nul hield tegen de VS. Tot de 12de minuut. Toen scoorde Alex Morgan en liep Amerika uit naar 13-0. Vier jaar geleden stond het in de WK-finale tegen Japan (5-2) in zestien minuten al 4-0. "Dat gaat ons niet gebeuren", zegt Wiegman stellig. "Het is wel zo dat Amerika in iedere wedstrijd in het eerste kwartier een goal wil maken."

'Gaan voor een stunt'

"We weten allemaal dat Amerika de favoriet is. We hebben veel respect voor ze, maar geen ontzag", aldus Wiegman. "Het wordt een opzichzelfstaande wedstrijd, daarin kan van alles gebeuren. En wij gaan voor een stunt. We zullen het zwaar krijgen, maar er komen ook zeker kansen om ze pijn te doen."

Wiegman voelt dat er iets bijzonders te gebeuren staat en dat levert niet alleen spanning op. "We genieten er ook van. Wie had durven dromen dat we hier staan? Om heel eerlijk te zijn had ik vier jaar geleden niet gedacht dat we Europees kampioen zouden worden, naar de Olympische Spelen zouden gaan en de WK-finale zouden halen."

Een dag voor de finale zit de meeste voorbereiding er al grotendeels op voor Wiegman. "We zetten vanavond nog even de puntjes op de i en gaan nog rustig een nachtje slapen, hoop ik, en eten en drinken en dan spelen."

Zondag beslissing over Martens

Zondagochtend neemt Wiegman een beslissing over het meespelen van Lieke Martens, die met een teenblessure kampt en in de halve finale tegen Zweden halverwege werd vervangen. Martens volgt al anderhalve week een aangepast programma en traint niet met de groep mee.

"We willen haar teen ontlasten", zegt Wiegman. "Ze traint zeker wel, maar in de gym. We halen de belasting van lopen en springen eraf. Hopelijk levert dat op dat ze kan spelen. Ze heeft voldoende gedaan. Als ze fit is, kan ze spelen."

STER reclame