NOS Nieuws

Kinderen smartphoneverslaafd? Ook ouders kunnen er wat van

Een op de drie kinderen vindt dat hun ouders verslaafd zijn aan de telefoon, blijkt uit onderzoek van het NOS Jeugdjournaal. Het programma vroeg aan ruim 500 kinderen hun mening over het telefoongebruik van de ouders en wat blijkt: ook ouders zijn verknocht aan de smartphone.

Volgens een meerderheid van de kinderen zitten de ouders gemiddeld een tot twee uur per dag op de telefoon. 43 procent van de ondervraagde kinderen zegt dat ouders meer dan twee uur per dag bezig zijn op de smartphone.

Niet bij alle kinderen valt het telefoongedrag van de ouders in goede aarde: de helft van de kinderen zegt weleens tegen de ouders dat ze hun telefoon te vaak gebruiken:

'M'n moeder kan niet zonder haar telefoon'

Volgens deskundigen wordt de band tussen ouders en kind door veelvuldig smartphonegebruik van ouders minder sterk. "Er is al niet zo veel tijd met elkaar in ons drukke leven. En als we dan ook nog op een telefoon zitten, dan voelt zo'n kind dat een ouder iets anders belangrijk vindt", zegt kinderpsycholoog Tischa Neve. "Dan kan het ook zijn dat kinderen om meer aandacht en tijd gaan zeuren bij hun ouders."

Regels

Uit de peiling van het Jeugdjournaal blijkt ook dat kinderen geen probleem hebben met regels over het gebruik van de telefoon: 80 procent van de kinderen is het ermee eens. Maar, dan vindt 90 procent van de kinderen ook dat de regels voor ouders én kinderen moeten gelden.

Dat is niet overal zo, blijkt uit de peiling: bij twee derde van de gezinnen gelden de telefoonregels voor iedereen, bij de rest alleen voor kinderen. En dat wordt dan weer vaak als oneerlijk ervaren.

"Voor ouders gelden natuurlijk andere regels, die hebben ook dingen met hun werk", zegt Neve. "Maar het is goed dat je duidelijk maakt met elkaar op welke momenten je telefoon gebruikt, en op welke momenten je dat niet doet", zegt Neve.

Schermtijd

Kinderen zijn het er in ieder geval grotendeels over eens: ouders zijn grootgebruikers van de smartphone. Dat blijkt in ieder geval uit een rondgang in Avonturenpark Hellendoorn. "Even vind ik niet zo erg, maar soms zitten ze langer achter de telefoon, dan vraag ik iets en dan reageert ze niet", zegt Gerben. Maar Sara vindt het niet altijd even erg. "Soms is het lekker rustig. Want dan kan je zelf ook op je telefoon."

En over de regels: "Iedereen heeft recht op evenveel schermtijd", zegt een jongen in het pretpark. "Maar aan de andere kant: als ik ouder word, mag ik ook meer op mijn telefoon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl