NOS NieuwsAangepast

12-jarige moeder naar pleeggezin

Tijdens een schoolreisje van haar basisschool is vorige week een 12-jarig meisje uit Groningen bevallen van een gezonde dochter. Het meisje was 11 jaar toen ze zwanger raakte. Ze wil niet zeggen wie de vader is.

Jeugdzorg wil de moeder en de baby samen in een pleeggezin plaatsen, zolang het onderzoek van de Kinderbescherming bezig is. Volgens de Raad zou het meisje zich thuis "mogelijk in een onveilige omgeving bevinden." De Raad wil zeker weten dat het meisje veilig is.

Schoolreisje

Het meisje wist niet dat ze zwanger was. Tijdens het uitstapje kreeg ze plotseling hevige buikkrampen. Er werd een ambulance bijgehaald. De medewerkers hebben de baby ter wereld gebracht.

Moeder en dochter liggen nog in het ziekenhuis en maken het goed. Meerdere hulpinstanties zijn ingeschakeld om de tienermoeder bij te staan. Bureau Jeugdzorg is als voogd aangesteld, de Raad voor de Kinderbescherming had daarop aangedrongen bij de rechter.

Erg jong

"We hebben wel vaker minderjarige moeders in Nederland, maar twaalf jaar is wel heel erg jong, dat komt heel weinig voor", zegt Marie-Louise van Kleef, directeur van de Raad voor de Kinderbescherming.

Ook heeft de raad aangifte gedaan bij de politie. "Het is niet duidelijk of de volwassenen in dit verhaal een rol hebben gespeeld. De Kinderbescherming heeft de politie daarom gevraagd de rol van de volwassenen te onderzoeken", aldus Van Kleef.

Strafbaar of niet?

Volgens het Openbaar Ministerie in Groningen is het seksueel binnendringen van een lichaam onder de 16 jaar verboden. Zo staat het in de wet. Bij leeftijdsgenoten onder de 16 jaar wordt in de praktijk geen actie ondernomen als de seks vrijwillig is.

Ook kan iemand van 14 jaar vrijwillig seks hebben met iemand van 30 jaar, maar dan kan de politie wel kijken of er sprake is van machtsmisbruik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl