
Zorgfraude vaak gepleegd door bestuurders met strafblad
Bij zorgfraude zijn vaak bestuurders betrokken die een strafblad hebben en die vaak ook veroordeeld zijn. Dat blijkt uit een onderzoek (.pdf) van het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ).
Het IKZ onderzocht 53 bestuurders in 41 zaken waarin sprake was van zorgfraude. Dertig van hen (57 procent), bleek een juridisch dossier te hebben. Daarvan zijn 25 personen veroordeeld, één zaak loopt nog en vier bestuurders zijn niet veroordeeld. Het gaat geregeld om meerdere veroordelingen per bestuurslid en om uiteenlopende delicten, waaronder fraude, diefstal en geweldsdelicten.
Volgens IKZ wijzen de resultaten van het onderzoek in de richting van een verband tussen fraude in de zorg en bestuurders met een strafblad. Vooral bij bestuurders die zich richten op begeleid en beschermd wonen lijkt dit vaak voor te komen. De dertien in dit onderzoek betrokken bestuurders die dit type zorg aanbieden, hebben allemaal een juridisch dossier.
Het IKZ wil naar aanleiding van de resultaten een vervolgonderzoek doen met een meer representatieve onderzoeksgroep. Ook adviseert de organisatie onderzoek te doen naar de verschuiving van criminele activiteiten richting de zorg. Daarnaast kunnen de uitkomsten worden gebruikt als input voor de screening van zorgaanbieders door gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren.
- liveblog
'Aanval op regio Lviv was een van de zwaarste' • Rus op staatstv: 'Het wordt nog veel erger voor ons'
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
'Wetsvoorstel hersteloperatie toeslagenaffaire te ingewikkeld voor gedupeerden'
Dat heeft de Raad voor de rechtspraak geconcludeerd, dat hierover een advies uitbracht.
Grote influencers moeten zich binnenkort ook aan reclameregels houden
Vanaf 1 juli staan influencers met meer dan 500.000 volgers onder toezicht van het Commissariaat voor de Media.