Onafhankelijkheidsdag Washington
NOS Nieuws

The Fourth of July is dit jaar een feestdag met tanks en campagnevlaggen

De viering van The Fourth of July gaat nooit onopgemerkt voorbij in de Verenigde Staten, maar vandaag heeft Trump beloofd de dag nog grootser te vieren dan normaal. Tanks bij het Lincoln Memorial, overvliegende straaljagers, een grote vuurwerkshow en een speech van hemzelf, beloofde hij eerder. Tot nu toe is het vooral een snikhete dag met weinig mensen op straat.

Washington, waar de festiviteiten van Trump plaatsvinden, bestaat vooralsnog uit veel mensen met Trump-vlaggen en -borden, vertelt correspondent Marieke de Vries. "De borden worden zelfs uitgedeeld door mensen. De stad laat me vandaag meer denken aan een campagnebijeenkomst", aldus De Vries.

  • NOS
    Onafhankelijkheidsdag Washington
  • NOS
    Onafhankelijkheidsdag Washington
  • NOS
    Onafhankelijkheidsdag Washington
  • Floortje Smit
    Onafhankelijkheidsdag Washington

De dag begon met een parade door de stad. Eerder werd gezegd dat er zeven tanks mee zouden rijden met de parade, maar dat is niet het geval. De tanks, die op trucks stonden toen ze werden gebracht, staan bij het Lincoln Memorial. Ze rijden niet rond, omdat de straten daardoor beschadigd zouden kunnen raken.

De plannen van Trump kregen eerder al kritiek: hij zou de feestdag kapen en er een kostbare campagnebijeenkomst van maken. Die critici laten ook vandaag van zich horen tijdens demonstraties. Zo is ook de opblaasbare Trump-baby weer aanwezig: een enorme ballon die eerder al tijdens Trumps bezoek aan Groot-Brittannië te zien was in Londen. De ballon vliegt rond in de buurt van het Lincoln Memorial.

De dag is nog niet voorbij in Washington, de échte festiviteiten beginnen nog. Zo houdt Trump rond 00.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak. Tijdens die toespraak zal er ook een vliegshow zijn met vliegtuigen, waaronder de Blue Angels van de marine.

Na de speech is er een concert georganiseerd, naast het Capitool. Het concert wordt gevolgd door het beroemde vuurwerk, dat volgens Trump nog "groter" zal zijn dan voorgaande jaren. De vuurwerkshow duurt iets langer dan een half uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl