Jackie Groenen in een wedstrijd tegen VV Desk VV Desk

Een klein meisje op een voetbalveld, in het bezit van de bal, vijf jongens die ongeveer twee keer haar lengte zijn om haar heen. Het is een bekende foto in Riel: het kleine meisje op de foto is namelijk Jackie Groenen, die opgroeide in dat Noord-Brabantse dorp. De 24-jarige vrouw, die gisteren de winnende goal maakte tijdens de halve finale tegen Zweden, zette haar eerste stappen in het voetbal bij voetbalvereniging VV Riel.

En daar kennen ze haar zeker nog. "Groenen was heel technisch, deed veel trucjes en was echt een teamspeler. Ze gaf iedereen het nakijken, daar stond ze om bekend", vertelt oud-teamgenoot Milou Graafmans. "Ze stak er echt bovenuit. Figuurlijk dan. Als je haar niet kende, dacht je: o klein frummeltje, die heb ik wel even. Maar dat viel bij veel jongens en meiden vies tegen."

Niet alleen VV Riel is trots op Groenen, het hele dorp is enthousiast. "Dat meidje dat gisteren de goal maakte, dat komt van Riel, hè!" In dorpscafé Kerkzicht keken tientallen mensen naar de wedstrijd. En ging iedereen "uit zijn plaat" tijdens de goal, vertelt de eigenaar:

'Jackie? Die komt van hier!'

Groenen speelde jarenlang bij VV Riel. Op het terrein is nog vaag een ster op de grond te zien, met daarin de naam van Groenen. Net als de Walk of Fame in Hollywood, maar dan anders. "We leerden haar kennen als een kleine dreumes, die toen al liet zien over bovengemiddelde talenten en gaven te beschikken", vertelt VV Riel-voorzitter Herman Stroucken.

"Ze had nooit te weinig motivatie en enthousiasme, ze was eerder een type dat je af moest remmen. De drang naar de bal was fenomenaal groot."

Graafmans herkent dat beeld. "Vroeger zei ze al: later wil ik bij Arsenal Ladies spelen. En nu komt gewoon alles uit. Dat is ook niet gek, want hoe klein ze ook was, ze liet zich niet aan de kant zetten. Dan wist ze zich weer ergens door te wringen en dacht je echt: hoe dan?"

Groenen komt niet uit een onsportief gezin, en dat is een understatement: Jackies vader Jack was ook voetballer ("en een goeie!", aldus de oud-voorzitter van VV Riel) en Jackies zus Merel speelde voor PSV en het Belgische Lierse SK. Ook waren beide vrouwen sterke judoka's: Merel werd Nederlands jeugdkampioen en kampioen bij de senioren onder 48 kilo, Jackie werd vijf keer Nederlands jeugdkampioen.

Groenen was 3,5 jaar oud toen ze tegen haar vader zei dat ze wilde voetballen. Samen met haar zus, toen 5 jaar oud. Dat vond vader Jack een goed idee, maar hij had één voorwaarde: "Als we gaan voetballen, dan gaan we serieus voetballen, en ik zeg altijd wat ik van jullie spel vind. Je kunt ook enthousiasmeren én eerlijk zijn", vertelde Groenen twee jaar geleden tegen de Correspondent.

Jackie (links) en zus Merel Hollandse Hoogte

Dus gingen de zusjes trainen, tien uur per week. "VV Riel heeft op een gegeven moment besloten te faciliteren: wij zorgden ervoor dat de familie Groenen hier zeven dagen in de week terecht kon", vertelt VV Riel-voorzitter Stroucken. "Jack trainde niet alleen met Jackie, maar had op een gegeven moment veertig kinderen onder zijn hoede. En dat was volledig vrijwillig."

In het slechte weer werd niet getraind, daar had Groenen een alternatief voor. In hun huis in Poppel werd een indoor voetbalveldje van 6 bij 5 meter gebouwd. "Compleet met doeltjes, lijnen, beklede wanden, en een klein tribunetje. Het was net echt", vertelde Jack Groenen eerder al.

Toch is ze zo lekker gewoon gebleven, ze heeft nog steeds die schitterende glimlach van vroeger

VV Riel-voorzitter Stroucken

Al dat trainen was niet voor niets. Komende zondag speelt ze met het Nederlands elftal de WK-finale tegen de Verenigde Staten. "Zij heeft laten zien dat met veel trainen en hard werken het ultieme haalbaar is. Toch is ze zo lekker gewoon gebleven; ze heeft nog steeds die schitterende glimlach van vroeger", zegt Stroucken.

'Verrekte goede zaken'

En Stroucken houdt er ook nog iets anders positiefs aan over. Vorige week viel er een brief op de mat van de voetbalvereniging, waarin werd verteld dat er een vergoeding is voor jeugdclubs, van speelsters die nu actief zijn op het WK. "Hoe langer ze in beeld is, hoe meer aanspraak we hierop kunnen maken. Het is een soort stimuleringsfonds en die Jackie, die doet voor ons verrekte goede zaken."

Het 'potje geld' kan zomaar een paar duizend euro voor de club opleveren. Stroucken: "Dat is bij ons zeker welkom. We willen heel graag kunstgras, zodat we daarop kunnen trainen. Dan vernoemen we het veldje wel naar Jackie. Weet je wat, we vernoemen het hele sportpark wel naar Jackie, zolang we maar eindelijk dat kunstgras eens krijgen!"

Graafmans en Stroucken hopen allebei dat Groenen zondag wint. "Het maakt niet uit wie er zondag scoort. Maar als zij het weer doet, dan is het extra bijzonder", zegt Graafmans. Stroucken: "Het mag zondag voor mij hetzelfde lopen als gisteren. Moeilijk beginnen, maar glorieus eindigen. Zolang die wereldbeker maar mee teruggaat naar Nederland."

Of naar Riel, natuurlijk.

STER reclame