De voetbalvrouwen van de Verenigde Staten hebben voor de derde achtereenvolgende keer de finale van het WK voetbal bereikt. De titelverdediger rekende in Lyon met 2-1 af met Engeland.

De opstelling van de Verenigde Staten, of beter gezegd het ontbreken van steunpilaar Megan Rapinoe, zorgde vooraf voor veel gespreksstof. Omdat ze de warming-up oversloeg, leek een blessure de reden voor haar afwezigheid. Na afloop werd dat bevestigd.

Snelle voorsprong VS

Haar vervangster Christen Press liet zich na tien minuten meteen gelden. Zij kopte een voorzet vanaf rechts van Kelley O'Hara bij de tweede paal binnen.

Press kopt Amerika al vroeg op 1-0 tegen Engeland Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dat de Amerikaanse vrouwen in de beginfase scoorden, was geen verrassing. Ook in de voorgaande vijf WK-wedstrijden kon er binnen twaalf minuten worden gejuicht.

White scoort weer voor Engeland

Engeland kwam in de boeiende eerste helft even later onverwachts op 1-1. Ellen White maakte op aangeven van Beth Mead haar zesde goal op dit WK en kwam daarmee alleen aan kop van de topscorerslijst.

White tikt 1-1 binnen voor Engeland; haar zesde goal dit WK Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dat duurde niet heel erg lang, want Alex Morgan kreeg het ook op haar heupen. Na een fraaie aanval kopte de jarige aanvoerster de tweede Amerikaanse treffer tegen de touwen. Net als White kwam zij daarmee op een totaal van zes.

Na rust kreeg Press de kans om de 1-3 op het bord te zetten, na een fout van de Engelse keepster Carly Telford, de vervangster van de geblesseerde Karen Bardsley. Press schoot over, terwijl afgeven op Morgan of Tobin Heath meer voor de hand lag.

Morgan kopt puntgave voorzet binnen en zet VS op 2-1 voorsprong Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het leek een dure misser, want White sloeg halverwege de tweede helft opnieuw genadeloos toe. De pass van Jill Scott kwam achteraf net te laat. Op aangeven van de VAR annuleerde scheidsrechter Edina Alves Batista namelijk de 2-2 wegens buitenspel.

Penalty

De VAR meldde zich tien minuten voor tijd opnieuw na een door Batista gemiste overtreding van Becky Sauerbrunn op White. De toegekende penalty, genomen door Steph Houghton, werd gekeerd door Alyssa Naeher.

Acht minuten voor tijd mist Engeland penalty tegen VS Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In de slotfase kreeg de Engelse Millie Bright haar tweede gele kaart van de wedstrijd en ebde het geloof in de gelijkmaker weg.

De Amerikaanse vrouwen hielden stand en bereikten voor de vijfde keer de finale van het wereldkampioenschap. Drie keer werd tot nu toe de eindzege behaald. De Engelsen spelen zaterdag de troostfinale.

Statistieken Engeland-Verenigde Staten

STER reclame