Oostenrijk verbiedt als eerste EU-land onkruidverdelger Roundup
Oostenrijk verbiedt het chemische middel glyfosaat als eerste Europees land. Glyfosaat zit in de wereldwijd bestverkochte onkruidverdelger Roundup en kan kanker veroorzaken, wijst onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie uit.
De beslissing is in strijd met de Europese wetgeving, die besloot het middel in 2017 vijf jaar langer toe te staan tot 2022, ondanks veel protest tegen het middel. De Europese Unie beoordeelt elke vijf jaar dergelijke middelen.
Deskundigen discussiëren al jaren over de mogelijke schadelijke gevolgen van het middel. In Nederland is ook geprobeerd om het product in 2015 van de markt te halen, maar die poging lukte niet.
De verantwoordelijke instantie in Nederland, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), stelt dat het middel ongevaarlijk is. "Het product is veilig voor mens, dier en milieu als het volgens het gebruiksvoorschrift wordt gebruikt", aldus Ctgb. Er is al jaren een strijd tussen producenten en gebruikers aan de ene kant tegenover gezondheidsorganisaties aan de andere kant.
Ook in de VS is het middel toegestaan, maar daar zijn al verschillende schadevergoedingen uitgekeerd. Een jury in de Amerikaanse staat Californië stelde in 2018 een terminaal zieke conciërge in het gelijk. Hij kreeg een schadevergoeding van bijna 290 miljoen dollar.
Weer urenlang wachten in de rij op Schiphol door personeelstekorten
De luchthaven zegt er alles aan te doen om lange wachtrijen te voorkomen.
- liveblog
Harpoon-raketten in nieuw wapenpakket voor Oekraïne
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
Geen staal of plastic meer, biologisch afbreekbaar kunstrif getest in Arnhems zeeaquarium
In het koraalrif van Burgers' Zoo wordt een manier getest waarop het koraal makkelijker kan groeien. Een start-up uit Delft heeft het kunstmatige rif bedacht, gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal.