Oostenrijk verbiedt als eerste EU-land onkruidverdelger Roundup
Oostenrijk verbiedt het chemische middel glyfosaat als eerste Europees land. Glyfosaat zit in de wereldwijd bestverkochte onkruidverdelger Roundup en kan kanker veroorzaken, wijst onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie uit.
De beslissing is in strijd met de Europese wetgeving, die besloot het middel in 2017 vijf jaar langer toe te staan tot 2022, ondanks veel protest tegen het middel. De Europese Unie beoordeelt elke vijf jaar dergelijke middelen.
Deskundigen discussiëren al jaren over de mogelijke schadelijke gevolgen van het middel. In Nederland is ook geprobeerd om het product in 2015 van de markt te halen, maar die poging lukte niet.
De verantwoordelijke instantie in Nederland, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), stelt dat het middel ongevaarlijk is. "Het product is veilig voor mens, dier en milieu als het volgens het gebruiksvoorschrift wordt gebruikt", aldus Ctgb. Er is al jaren een strijd tussen producenten en gebruikers aan de ene kant tegenover gezondheidsorganisaties aan de andere kant.
Ook in de VS is het middel toegestaan, maar daar zijn al verschillende schadevergoedingen uitgekeerd. Een jury in de Amerikaanse staat Californië stelde in 2018 een terminaal zieke conciërge in het gelijk. Hij kreeg een schadevergoeding van bijna 290 miljoen dollar.
'Nederland nog steeds een van de grootste belastingparadijzen'
Alleen de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Bermuda spelen een grotere rol, schrijft blijkt uit een rapport van de internationale ngo Tax Justice Network.
'Er werd voor het eerst voorbij de coronacrisis en strengheid gekeken'
Ook de genoemde data, 31 maart voor het (waarschijnlijk) openen van de terrassen en 1 juli voor het geven van de eerste prik aan iedereen, schetsen concreet perspectief.
Minder partydrugs en drank tijdens eerste lockdown, wietgebruik nam toe
Onderzoek van Trimbos wijst uit dat xtc, amfetamine, alcohol en tabak het afgelopen voorjaar een stuk minder gebruikt werden tijdens het binnen zitten.