De nieuwe voorzitter Bruijn (links) krijgt bloemen van waarnemend voorzitter Kox (rechts)
NOS Nieuws

Jan Anthonie Bruijn (VVD) nieuwe voorzitter Eerste Kamer

VVD'er Jan Anthonie Bruijn is de nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer. Hij is de opvolger van zijn partijgenoot Ankie Broekers-Knol. Die zit sinds de recente verkiezingen niet meer in de senaat en is inmiddels staatssecretaris van Justitie.

Bruijn versloeg drie tegenkandidaten, Ruard Ganzevoort (GroenLinks), Joris Backer (D66) en Toine Beukering (Forum voor Democratie). Voor de stemming waren drie rondes nodig: in de eerste en tweede ronde deden alle vier kandidaten mee en haalde niemand een absolute meerderheid. De derde ronde ging alleen tussen degenen die in de tweede ronde de meeste stemmen hadden gehaald, Bruijn en Ganzevoort. In die beslissende ronde kreeg Bruijn 34 stemmen en Ganzevoort 28. 11 leden stemden blanco, waarschijnlijk allemaal van Forum voor Democratie.

VVD'er Bruijn nieuwe voorzitter Eerste Kamer

Verkiezingsprogramma VVD

Jan Anthonie Bruijn (61) speelt al jaren een vooraanstaande rol in de VVD. Hij was bij de laatste drie Tweede Kamerverkiezingen voorzitter van de commissie die het verkiezingsprogramma schreef en hij zit sinds eind 2012 voor de VVD in de senaat. Bruijn was vorig jaar ook formateur van het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam. Hij is arts en hoogleraar immunopathologie aan de universiteit in Leiden, met als specialisatie nierziektes.

Op kritische vragen of hij het voorzitterschap wel kan combineren met zijn drukke baan als hoogleraar, antwoordde Bruijn vandaag in de Eerste Kamer dat hij daarover goede afspraken heeft gemaakt met de universiteit.

Nadat hij op de voorzittersstoel had plaatsgenomen, zei Bruijn dat hij zijn best zal doen om ook het vertrouwen te winnen van de Eerste Kamerleden die niet op hem hebben gestemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl