AFP

Ze is de nieuwste vijand van de Italiaanse minister en rechts-populistische leider Salvini, deze Duitse Sea-Watch-kapitein Carola Rackete. Vandaag is ze op Sicilië voorgeleid. Morgen neemt de rechter een besluit over vervolging van de 31-jarige activiste.

Salvini heeft al laten weten dat hij de Duitse zo snel mogelijk het land wil uitzetten. Mocht ze toch worden vervolgd dan kan ze een celstraf van tien jaar krijgen voor medewerking aan illegale migratie en het overtreden van internationaal zeerecht.

Vanuit Duitsland en de rest van Europa krijgt Rackete veel steun. Bij inzamelingsacties is al meer dan een miljoen euro binnengehaald.

Carola Rackete voer zaterdagavond zonder toestemming de haven van Lampedusa in. Aan boord waren veertig migranten. Haar komst kondigde ze aan in een tweet, waarin ze wijst op haar verantwoordelijkheid voor de opvarenden. De mogelijke consequenties neemt ze voor lief.

"Iedereen werkt keihard, maar raakt uitgeput en leidt mentaal onder de omstandigheden. Ik heb meer dan zestig levens om mij om te bekommeren, meneer Salvini mag achteraan in de rij aansluiten."

Veel politici en bekende Duitsers scharen zich achter de jonge kapitein. Onder hen zijn ook de tv-presentatoren Jan Böhmermann en Klaas Heufer-Umlauf. Zij zetten een inzamelingsactie op touw voor de juridische kosten.

"Wie mensenlevens redt, is geen crimineel. Zo simpel is het gewoon", zegt Böhmermann in een video. Zijn actie heeft al bijna 800 duizend euro opgebracht. Een inzamelingsactie in Italië heeft al 400 duizend euro opgeleverd.

Carola Rackete werd geboren in het noorden van Duitsland bij de havenstad Kiel. Ze groeide daarna op in de deelstaat Nedersaksen. Ze heeft veel ervaring op zee. Na het behalen van haar middelbare schooldiploma deed ze een opleiding tot Maritiem Officier. Ze voer op cruiseschepen, voor Greenpeace en deed onderzoeksreizen naar het poolgebied.

De Italiaanse rechts-populistische minister Salvini noemt haar een "rijke, witte Duitse", die ergens anders vrijwilligerswerk zou moeten gaan doen, in plaats van 42 mensen 15 dagen te gijzelen". Het is een verwijzing na een uitspraak van Rackete, waarin ze zegt dat ze als vrouw met een witte huidskleur, afkomstig uit een rijk land, de morele verplichting voelt om mensen te helpen die minder geluk hebben gehad dan zij.

Nu de Seawatch 3 bij het binnenvaren van de haven op een boot van de kustwacht botste is ze volgens hem ronduit crimineel. Volgens Rackete was de botsing, waarbij niemand gewond raakte, niet expres. Salvini noemt het een 'oorlogsachtige manoeuvre.'

Rackete krijgt ook steun op het hoogste niveau. De Duitse minister van Buitenlandse zaken Heiko Maas verklaarde vandaag: "Mensenlevens redden is een humanitaire verplichting en mag niet gecriminaliseerd worden. Het is aan de Italiaanse justitie om de aanklacht zo snel mogelijk in te trekken." Ook president Frank-Walter Steinmeier onderstreepte dat wie levens redt, nooit een crimineel kan zijn.

Seawatch is niet erg onder de indruk van de hooggeplaatste steun. "Aan loze statements hebben we niks. De minister zou ervoor moeten zorgen dat de mensenrechten worden gewaarborgd aan de grenzen van Europa. Dat doet hij niet."

STER reclame