Het 3D-geprint hartje van Dominique, het nu drie maanden oude meisje bij wie als eerste een foetale MRI-scan werd gemaakt
NOS Nieuws

Betere behandeling dankzij MRI-scan van foetus met hartafwijking

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht gebruikt sinds kort een nieuwe methode om ernstige hartafwijkingen bij baby's eerder te ontdekken. Als bij de 20-wekenecho bij de foetus een hartafwijking wordt gezien waarvan de aard en de ernst niet meteen duidelijk zijn, wordt van het hartje een MRI-scan gemaakt en op basis daarvan een 3D-model. Afwijkingen kunnen zo eerder worden ontdekt en beter behandeld.

In Nederland heeft ongeveer een op elke honderd baby's een hartafwijking. Voor de kinderen met zo'n afwijking die in het Wilhelmina Kinderziekenhuis worden geboren, geldt dat de afwijking in zo'n twee derde van de gevallen bij de 20-wekenecho zichtbaar is. Maar in een derde van de gevallen dus niet.

Bovendien is op een echo niet altijd de ernst van de afwijking te zien. Dat bemoeilijkt de keuze voor de beste behandeling. Een op de drie aangeboren hartafwijkingen is ernstig.

Het was al mogelijk om een 3D-model te maken van hart- en bloedvaten van kinderen en volwassenen. Die modellen stellen artsen in staat om verschillende behandelingen virtueel uit te proberen en de beste te kiezen.

Met de introductie van de foetale MRI kunnen artsen al vóór de geboorte op basis van veel duidelijkere informatie een behandelplan maken, zodat vertraging in de behandeling wordt voorkomen. De techniek wordt ook in Engeland gebruikt. Het WKZ, onderdeel van het UMC Utrecht, heeft bij de invoering nauw samengewerkt met het St. Thomas Hospital in Londen.

Foetaal cardioloog Trinette Steenhuis van het WKZ denkt dat niet alleen betere en meer toegespitste behandelingen mogelijk worden, maar ook dat er meer inzicht ontstaat in de complicaties waarmee rekening moet worden gehouden. Verder kunnen er met behulp van het 3D-model meer gefundeerde uitspraken worden gedaan over de verwachte levenskwaliteit van het ongeboren kindje. Dat leidt bij ouders tot minder stress en dus een beter verloop van de zwangerschap.

Eerste toepassing

De nieuwe techniek is onlangs voor het eerst in Utrecht gebruikt bij een vrouw die 34 weken zwanger was. Op het 3D-model waren aan de aortaboog grote afwijkingen te zien, die op de echo niet goed zichtbaar waren.

Op grond van de MRI-scan en het 3D-model is besloten om negen dagen na de geboorte van baby Dominique een operatie uit te voeren. De operatie is goed verlopen en het gaat goed met het meisje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl