Appen op de fiets nu verboden, hoe gevaarlijk is het nou echt?

Even snel op de fiets een appje versturen, muziek aanzetten of een route zoeken: iedereen doet het wel eens, maar vanaf vandaag kan je dat heel wat geld gaan kosten. Door een wetswijziging is je telefoon vasthouden in het verkeer voortaan verboden. De boete die er op staat, is 95 euro - plus administratiekosten. De eerste boetes zijn inmiddels uitgedeeld.

Veel mensen denken dat ze fietsen en appen prima kunnen combineren. Maar of dat echt zo is? NOS Stories deed een experiment om te checken hoeveel invloed je telefoon heeft op je fietsgedrag:

Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) neemt de kans op een ongeluk flink toe als je niet op het verkeer let. Dat ligt voor de hand, maar toch staat tot nu toe niet wetenschappelijk vast hoe onveilig appen op de fiets is. Maar dat het af en toe gênante situaties oplevert, is zeker. Zo'n honderd jongeren stuurden hun verhaal in na een oproep van NOS Stories.

Sturen in elkaar en 'half over een zwaan'

Zoals Thijs, hij liet tijdens het fietsen een video aan een vriend zien, waarop het helemaal misging. "We waren zo aandachtig naar die video aan het kijken, dat onze sturen in elkaar haakten. Hij remde, ik vloog van mijn fiets af en maakte een salto in het gras. Ik had een flinke bult op mijn hoofd en besefte later dat ik veel geluk heb gehad."

Jonna fietste in haar eentje toen ze heel even haar telefoon checkte en daardoor de weg voor haar helemaal vergat. "Ik fietste opeens half over een zwaan, die lag te slapen op het fietspad. Ik had echt geen idee waar die opeens vandaan kwam. Ik voelde me heel schuldig, maar de zwaan had gelukkig niks."

Ook Bryan had geluk. "Ik was op mijn telefoon aan het kijken en had niet door dat er een auto op het fietspad geparkeerd stond. Ik knalde er heel hard tegen aan. De auto had geen schade, maar ik moest de rest van het stukje naar huis lopen met een kapotte fiets en een enorme blauwe plek. Sindsdien app ik nooit meer op de fiets."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl