NOS Nieuws

'Trots op mijn voorouders in slavernij, die streden voor hun vrijheid'

Tijdens de ruim 200 jaar Nederlandse slavernij, die vandaag precies 156 jaar geleden werd afgeschaft, hebben slaven zich op allerlei manier verzet tegen hun lot.

De voorouders van Olivier Locadia (bekend als rapper Willie Wartaal van De Jeugd van Tegenwoordig) moesten als slaaf werken op plantage Kenepa in Curaçao. Het was dezelfde plantage waar Tula zijn grote opstand begon tegen de koloniale machthebbers. De voorouders van black hairstylist Anoeska Schmidt, die op de Surinaamse plantages werkten, vluchtten het binnenland in om daar een nieuw leven op te bouwen.

Twee verschillende verhalen over moed, verzet en strijd in de donkere periode van slavernij. "Het zijn verhalen die we moeten doorvertellen", vindt Olivier. "Ik ben er trots op dat ik afstam van hele krachtige mensen", zegt Anoeska.

Bekijk hieronder de special 'Wij willen onze vrijheid.' Verzetshelden tijdens de slavernij:

Het kabinet wil een permanente 'dialoog' over het slavernijverleden, die moet leiden tot bijvoorbeeld verder historisch onderzoek. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken schrijft aan de Tweede Kamer dat de lessen uit het verleden niet mogen worden vergeten, en dat ze nog altijd relevant zijn voor de diversiteit in de tegenwoordige samenleving.

De jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden wordt in het vervolg niet meer per keer gesubsidieerd, maar structureel door het Rijk betaald. Ook zijn er plannen voor een museum over slavernij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl