Demonstraties in Colombo tegen de doodstraf
NOS Nieuws

Sri Lanka gaat doodstraf weer uitvoeren en neemt twee beulen aan

Sri Lanka heeft twee officiële beulen aangesteld om de eerste executies sinds 43 jaar uit te voeren. Afgelopen februari kondigde president Sirisena aan dat vier veroordeelde drugscriminelen ter dood worden gebracht door ophanging.

Het vonnis moet worden uitgevoerd door speciaal opgeleide beulen, maar de laatste was vijf jaar geleden vertrokken zonder ooit een executie te hebben uitgevoerd.

Meer dan 100 kandidaten reageerden op de vacature, waarin onder meer werd gevraagd om mensen met 'een sterk moreel karakter'. Ook twee Amerikanen en twee vrouwen solliciteerden op de functie, hoewel buitenlanders en vrouwen bij voorbaat waren uitgesloten van de procedure.

De twee mannen die zijn aangenomen zitten nu in de laatste fase van hun opleiding en moeten over twee weken klaar zijn.

Zerotolerance beleid

In Sri Lanka staat op moord, verkrachting en drugshandel de doodstraf. Maar door een regeringsmaatregel in 1977 werd de doodstraf automatisch omgezet naar levenslang.

President Sirisena voert een zerotolerancebeleid tegen drugs en wil de doodstraf nu weer laten uitvoeren om drugscriminelen af te schrikken.

Politieke analisten zeggen dat de maatregel zijn populariteit in het land vergroot in aanloop naar de verkiezingen, eind van dit jaar.

President Sirisena laat zich door de politie bijpraten over een grote cocaïnevangst

Internationaal wordt de aankondiging veroordeeld. "De doodstraf is een wrede, onmenselijke en een vernederende straf. De EU verzet zich ondubbelzinnig tegen het gebruik ervan in alle omstandigheden en in alle gevallen", verklaarde de EU.

Dodencel

Amnesty International zegt 'geschokt en verontwaardigd' te zijn en betoogt dat executies voor drugsgerelateerde delicten onwettig zijn.

Sri Lanka executeerde voor het laatst een gevangene in 1976. Momenteel zitten er bijna 1300 gevangenen in de dodencel, onder wie zo'n 50 mensen die veroordeeld zijn voor drugsdelicten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl