Nederlandse hockeysters winnen Pro League ten koste van Australië Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse hockeysters hebben de eerste editie van de Pro League op hun naam geschreven. In de zinderende finale in Amstelveen (2-2) rekende Oranje pas na shoot-outs af met Australië (4-3).

In twintig duels met Australië ging Oranje maar twee keer als verliezer van het veld. De laatste (1-0 in februari) was pas de eerste nederlaag sinds 2016.

Nederland begon fel en kreeg kansen via Leurink en Matla, maar Australië nam de leiding via Mariah Williams. Marijn Veen zette met een knappe actie de zaken weer recht: 1-1.

Na rust was Australië even de betere, maar keepster Anne Veenendaal stond pal. De VAR keurde de 2-1 van Laurien Leurink nog af (wegens afhouden door Kelly Jonker), maar het duel leek beslist toen Jonker in het vierde kwart zelf de 2-1 op het bord zette.

Pro Shots

Australië gaf zich echter niet gewonnen en twee minuten voor tijd kwam het toch nog op 2-2. Een strafcorner belandde op de voet van Caia van Maasakker, die bij de paal stond en dus was een strafbal de logische sanctie: Kaitlin Nobbs hield het hoofd koel.

Bij het laatste WK moesten shoot-outs ook de beslissing brengen tussen beide ploegen. Toen won Oranje en dat scenario voltrok zich opnieuw: Maddy Fitzpatrick, Veen en Brooke Peris slaagden er niet in te scoren, waardoor Lauren Stam (met een schuine aanloop) Oranje de titel schonk.

Op de olympische titel na heeft Oranje nu alle hockeytitels in bezit.

200 interlands voor Welten

Lidewij Welten speelde tegen Australië haar 200ste interland voor Oranje. Na de beslissende shoot-out zocht ze eerst haar ouders op. "Het was toch wel een speciaal moment en mijn ouders staan altijd klaar voor mij. Zij hebben mij tweehonderd interlands door dik en dun gesteund."

STER reclame