Rapinoe schiet namens VS de Franse WK-droom aan flarden

Frankrijk-Verenigde Staten (kwartfinale) | WK 2019

De vrouwen van de Verenigde Staten hebben de Franse WK-droom aan diggelen geschoten. In het Parc des Princes in Parijs won de VS met 2-1 van het gastland. Uitgerekend de veelbesproken Megan Rapinoe scoorde twee keer en leidde daarmee haar team naar de halve finales.

In een eerder deze week gepubliceerd filmpje liet Rapinoe weten bij een wereldtitel voor Amerika niet bij het Witte Huis langs te gaan. Daarop reageerde de Amerikaanse president Donald Trump met de opmerking dat ze eerst maar eens moesten winnen.

Twee keer Rapinoe

De drievoudig kampioen en titelhouder Amerika wist Frankrijk in de beginfase met een hoog tempo te overrompelen. Overal doken er Amerikaanse aanvalsters op en de Françaises raakten in paniek. Na vijf minuten was het ook raak.

Rapinoe ging in de 5de minuut achter de bal staan voor een vrije trap aan de zijkant van het strafschopgebied. Haar trap was verre van perfect, maar door een kluwen spelers verdween de bal wel langs de verraste doelvrouw Sarah Bouhaddi in het doel.

Slechts moeizaam kwam Frankrijk onder de Amerikaanse druk uit.In het tweede deel van de eerste helft was er eindelijk sprake van een gelijkwaardige strijd, al kreeg Frankrijk nauwelijks kansen.

• AFP
    Megan Rapinoe (l) en Alex Morgan (r) na de 1-0 voor de VS
  • AFP
    Crystal Dunn (l) in duel met Kadidiatou Diani (r)
  • AFP
    Zorgen voor Corinne Diacre, bondscoach van Frankrijk
  • AFP
    Wendie Renard na haar goal

Ook in de tweede helft kende de VS een flitsstart en lag de bal er na 14 seconden al bijna in. Gelukkig voor de Fransen was keepster Bouhaddi alert met twee prima reddingen.

Dit keer krabbelden de Françaises wat sneller op en volgden er ook kansen. Zo zorgde Kadidiatou Diani met haar voorzetten voor gevaar en was Eugénie Le Sommer dicht bij de gelijkmaker

De dag behoorde echter toe aan Rapinoe. Bij de tweede paal werkte ze een voorzet van Alex Morgan in de 65ste minuut in het doel. Tobin Heath vond vervolgens ook nog het doel, maar haar treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Zinderende slotfase

Tien minuten voor tijd maakte Wendie Renard het toch nog spannend door een voorzet van Gaëtane Thiney binnen te koppen. Het thuispubliek veerde op voor een zinderende slotfase met druk van de Françaises. De gelijkmaker viel echter niet.

Nog twee zeges is regerend kampioen Amerika verwijderd van prolongatie van de titel en mogelijk een uitnodiging voor een huldiging op het Witte Huis. Dinsdag wacht eerst nog Engeland in de halve finales.