Mensen door het hele land hebben rond half tien vanavond een fel licht of een vuurbal aan de hemel gezien. En in de omgeving van Zwolle wordt tegelijkertijd gesproken over een doffe, harde knal. Op sociale media wordt gespeculeerd dat het een meteoriet was, maar het is niet duidelijk of dat ook echt zo is.

De berichten komen overal vandaan, van het Groningse Kropswolde tot het Brabantse Beek en Donk. Een woordvoerder van de veiligheidsregio IJsselland zegt dat er geen meldingen zijn gedaan van een inslag van een meteoriet.

Dat komt in Nederland ook niet vaak voor. De afgelopen tweehonderd jaar is dat slechts zes keer geregistreerd. De laatste keer was in 2017 in Broek in Waterland.

Gemiddeld komt er elke dag wel ergens op aarde een meteoriet neer, maar in verreweg de meeste gevallen komen ze terecht in een oceaan of in onbewoond gebied, zoals een woestijn, een steppe, een jungle of een ijsvlakte.

Drie miljoen kilogram ruimtestenen bereikt dagelijks de atmosfeer rond aarde, maar de meeste meteorieten verbranden in de dampkring of komen als stof en zandkorrels naar beneden. In sommige gevallen gaat dat gepaard met een harde knal als de lucht uitzet door de wrijving. Mogelijk is dat vanavond in Nederland zichtbaar en hoorbaar geweest.

STER reclame