In Carpentras, in het zuidoosten van Frankrijk, werd een temperatuur van 44,3 graden Celsius gemeten
NOS NieuwsAangepast

Hittegolf teistert Europa: 45,9 graden in Zuid-Frankrijk, doden in Spanje

"Warm", "heet" of "niet te doen". Hoe je het ook noemt: het is extreem warm in grote delen van Europa. In Spanje heeft de hitte twee levens geëist en in de Zuid-Franse regio Gard werd de hoogste temperatuur ooit in Frankrijk gemeten: 45,9 graden Celsius. Dat is zo extreem warm dat de weerdienst voor het eerst in de geschiedenis het hoogste waarschuwingsalarm (weercode rood) heeft afgegeven voor het zuidoosten van Frankrijk.

"Een hittegolf zo vroeg in het jaar is uitzonderlijk", zegt een meteoroloog van Météo-France. En dus zijn extra kraantjes geïnstalleerd, krijgen daklozen speciale drinkflessen en worden ouderen opgevangen in zalen met airco.

  • AFP
    Het Franse Rode Kruis deelt water uit aan daklozen
  • AFP
    Verkoeling zoeken in de fonteinen voor de Eiffeltoren
  • AFP
    Kinderen zoeken verkoeling in fonteintjes op straat

Premier Philippe van Frankrijk heeft bekendgemaakt dat uit voorzorg 4000 scholen zijn gesloten. Directeuren en schoolleiders hebben toestemming om zelf te besluiten hun school dicht te gooien. Minister Blanquer van Onderwijs vindt het te warm om te studeren en dus zijn de nationale examens van deze week verschoven naar volgende week.

In verschillende steden, onder meer in Marseille en Parijs, heeft de overheid een verbod ingesteld op oudere auto's om de luchtvervuiling tegen te gaan.

In Parijs is het wel iets koeler dan in het zuiden van Frankrijk, zo'n 35 graden, maar door zogenoemde hitte-eilanden kan de temperatuur op plekken met weinig schaduw en weinig wind flink oplopen. Met een speciale app, Extrema Paris, kunnen Parijzenaren kijken waar de dichtstbijzijnde waterfonteintjes en schaduwrijke plekken zijn. Veel stadsparken blijven 24 uur per dag open, zodat mensen daar verkoeling kunnen zoeken.

Ola de Calor in Spanje

Ook Spanje is in de ban van de 'ola de calor', de hittegolf. Daar worden ook slachtoffers gemeld. Vanochtend vroeg overleed een 17-jarige jongen, nadat hij een beroerte kreeg toen hij in de felle zon op het land werkte. Gisteren stierf een man van 80 nadat hij was flauwgevallen door de hitte.

Een 45-jarige Spaanse boer ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, na het oplopen van een zonnesteek. Ook een brandweerman die in het noordoosten van Spanje bosbranden probeerde te bestrijden, is overgebracht naar een ziekenhuis.

Door de hoge temperaturen zijn bosbranden in het noordoosten van het land moeilijk te bestrijden. Eén van de branden ontstond waarschijnlijk door de hoge temperaturen in een mestvaalt op een boerderij. Het vuur daar brandt daar al sinds woensdag.

In Catalonië is een gebied van 4000 hectare in vlammen opgegaan. Tientallen mensen zijn geëvacueerd.

Ook in delen van Italië is het hoogste weeralarm afgegeven. Gisteren werd in zeven steden gewaarschuwd voor hoge temperaturen, vandaag kwamen daar nog eens negen bij. De waarschuwing geldt voor onder meer Florence, Rome en Turijn, waar temperaturen tot 38 graden worden verwacht. Binnenblijven op de warmste momenten van de dag is het advies.

40 graden verwacht in Duitsland

In Duitsland is het woord "hitzewelle" ook al gevallen. Woensdag werd in het oosten van het land het hitte-record uit 1947 (38,5 graden) verbroken. De temperatuur liep twee dagen geleden op tot 38,6 graden. Uit angst voor bosbranden is de brandweer in het noordoosten van het land in hoogste staat van paraatheid. Zondag kan het lokaal zelfs 40 graden worden.

In Zwitserland werd deze week op 27 locaties een record verbroken. Op veel locaties werden temperaturen boven de 35 graden gemeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl