Vanaf maandag mag het écht niet meer: appen op de fiets

Wie vanaf maandag fietst met zijn of haar telefoon in de hand, kan een boete krijgen van 95 euro. Dat was al verschillende keren aangekondigd en minister Van Nieuwenhuizen is nu een campagne begonnen om het verbod nog eens extra onder de aandacht te brengen.

Het was al verboden om te appen en te bellen voor automobilisten en veel andere verkeersdeelnemers. Op 1 juli komen daar dus fietsers bij. Van Nieuwenhuizen benadrukt dat alle verkeersdeelnemers, dus ook fietsers, hun aandacht op de weg moeten houden en niet op het scherm van hun telefoon. De slogan achter de campagne is: "Laat je telefoon lekker zitten en hou 95 euro in je zak."

Alle mobiele elektronische apparaten

De politie heeft aangekondigd dat er vanaf maandag bij overtreding meteen wordt bekeurd. Het verbod geldt alleen als de fiets in beweging is. Iemand die bijvoorbeeld stilstaat voor een verkeerslicht, mag de telefoon wel vasthouden. In de regels wordt gesproken over een "mobiel elektronisch apparaat", dus ook tablets, muziekspelers en camera's zijn verboden.

Dat laatste geldt vanaf 1 juli ook voor andere verkeersdeelnemers: ook automobilisten mogen vanaf maandag niet alleen geen telefoon in hun hand hebben, maar ook geen andere apparaten. Als het mobiele apparaat in een houder zit, mag het weer wel.

Ook trambestuurders

Volgens de nieuwe regels kunnen voortaan ook bestuurders van trams een boete krijgen als ze een mobieltje gebruiken. Het bedrag is even hoog als voor automobilisten: 240 euro. Voor bestuurders van brom- en snorfietsen is de boete 160 euro.

De extra aandacht voor de veranderingen is onderdeel van een al langer lopende campagne, die bestuurders wijst op het gevaar van afleiding in het verkeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl