In Hommerts hebben fietsers en wandelaars sinds een paar weken te maken met een vreemd verschijnsel. Bij een aquaduct in de Friese plaats ligt het fietspad iedere dag bezaaid met honderden dode muizen.

Honderden dode muizen onder aquaduct in Fries dorp

De muizen lopen over de betonnen rand boven het fietspad, vallen er vervolgens van af en belanden dood op de weg. Auke Minne Hofman fietst elke dag twee keer onder het aquaduct door en volgens hem begon de sterfte zo'n twee weken geleden.

"Het is een apart fenomeen. De eerste dagen lagen er een paar, maar elke dag kwamen er meer bij", vertelt hij tegen Omrop Fryslân. "Sinds deze week liggen er dagelijks meer dan honderd muizen."

Gladde tegels

Dat er bij het aquaduct zo veel muizen sterven komt volgens Hofman doordat de tegels aan de binnenkant van glas zijn. Dit zou te glad zijn voor de muizen. "Met name 's nachts klimmen ze en vallen ze neer", vertelt hij. "Ze vallen dan zo'n acht meter naar beneden. Een keer lagen er zelfs 300 muizen op het pad."

De provincie laat nu dagelijks de muizen opruimen en is nog op zoek naar een manier om te voorkomen dat er meer muizen naar beneden vallen. "Dit is nog niet zo eenvoudig", zegt een woordvoerder. "Muizen klimmen overal langs. Mogelijk is een wildrooster een idee, of een soort kunststof plaat."

Volgens de woordvoerder zijn er in het gebied veilige plekken voor de muizen om over te steken. "Maar je kunt er geen bordje met een richting bij zetten. Je kunt ze er niet heen wijzen."

STER reclame