Een man uit San Francisco rookt een e-sigaret
NOS NieuwsAangepast

San Francisco verbiedt e-sigaretten als eerste stad in VS

San Francisco heeft als eerste stad in de Verenigde Staten een verbod op e-sigaretten uitgevaardigd. Het gemeentebestuur wil eerst meer duidelijkheid over de gezondheidsrisico's van de elektronische rookwaren.

Het verbod houdt in dat de verkoop van e-sigaretten niet meer is toegestaan. Dat geldt voor fysieke winkels, maar ook voor webshops. Die mogen niet langer leveren bij adressen in San Francisco.

Voorstanders hopen dat door het verbod minder minderjarigen verslaafd raken aan nicotine. Ze beschuldigen producenten van e-sigaretten ervan dat die zich op deze doelgroep richten door producten met allerlei smaken te verkopen.

Verkopers willen strengere regels

Critici zijn juist bang dat minderjarigen meer sigaretten gaan roken door het verbod. De populaire e-sigarettenproducent Juul Labs, afkomstig uit San Francisco, is bang dat door de maatregel een zwarte markt wordt gecreëerd voor de vaporisers. Juul Labs ziet meer in strenge regelgeving dan in een verbod.

Volgens een Amerikaanse onderzoeksinstantie steeg het aantal tieners dat rookt in 2018 met ruim 38 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat komt vooral door de toenemende verkoop van e-sigaretten. In de VS moet je 18 jaar of ouder zijn om tabak te kopen, in Californië 21.

In Nederland heeft 27,5 procent van de tieners van tussen de 12 en 16 jaar oud weleens een e-sigaret geprobeerd. Van die leeftijdsgroep rookte zo'n 17 procent weleens een gewone sigaret.

Als er geen beroep wordt aangetekend, gaat het verbod in San Francisco over ongeveer zeven maanden in. Verkopers kunnen tot die tijd hun voorraad van de hand doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl