NOS NieuwsAangepast

Natuurorganisaties willen betere bescherming Doggersbank

Het Wereld Natuur Fonds dient samen met andere natuurorganisaties een klacht in bij de Europese Commissie tegen het toestaan van de zogenoemde zegenvisserij in de Doggersbank. Volgens het WNF moet het natuurgebied in de Noordzee beter worden beschermd. De vissers vinden dat de gevolgen meevallen.

Zegenvisserij is een techniek waarbij een touw op de zeebodem wordt gelegd met daaraan een visnet geknoopt. Het touw wordt binnengehaald en daar schrikken de vissen van en vervolgens zwemmen ze in het net. Zo'n vijftien Nederlandse vissersboten gebruiken de techniek, meestal om op schol te vissen.

Volgens het WNF is uit onderzoek gebleken dat de techniek schadelijk is voor de zeebodem. "Je kunt het vergelijken met een kwetsbaar natuurgebied op het land dat door Defensie als oefenterrein is gebruikt en waar jarenlang grote tanks overheen zijn gegaan. Dat gebied moet herstellen, maar er wordt een uitzondering gemaakt voor één soort tank. De winst voor dat gebied is dan per saldo nul", zegt Tom Grijsen, projectmanager Noordzee bij het WNF.

Tenietgedaan

Volgens Grijsen is er na tien jaar lang onderhandelen afgesproken dat een derde van de Doggersbank beschermd gaat worden tegen visserijtechnieken waarbij de bodem van de zee wordt aangetast. "Die afspraak wordt nu tenietgedaan omdat er een uitzondering wordt gemaakt voor één vorm van bodemsleepnetvisserij."

Een ander nadeel is de bijvangst, zeggen de organisaties. "Een net is nooit selectief, je vangt ook een heleboel ander zeeleven. Er bestaan ook geen netten waarvan de mazen zo groot zijn dat het de grootste dieren zoals haaien en roggen doorlaten. Die diersoorten zijn dan extra kwetsbaar", legt Grijsen uit.

De bezwaren van de natuurorganisaties zijn bij de belangenorganisatie voor de kottervisserij, Visned, al langer bekend. "Ze zijn het tijdens de jarenlange onderhandelingen nooit eens geweest met de overheden. Dat laten ze nu ook in een brief aan de Europese Commissie weten. Ik zie het als publiciteitsstunt", zegt directeur Pim Visser van Visned.

Minste impact op de bodem

Volgens Visser is de zegenvisserij minder schadelijk dan de organisaties beweren. "De Doggersbank is een hoogdynamische zandbank die in de periode van november tot april wordt omgewoeld als gevolg van storm en hoge golven. De zegenvisserij is juist een vorm van visserij met de minste impact voor de bodem. Daar werden de vissers een paar jaar geleden nog voor geprezen door dezelfde organisaties."

De Doggersbank strekt zich uit tussen Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland en Denemarken. In het gebied komen volgens de organisaties unieke koralen en schelpdieren voor. Ook leven er jan-van-genten, witsnuitdolfijnen, zeehonden en roggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl