NOS Nieuws

Hitteplan in werking in groot deel van het land

In delen van Nederland is het hitteplan in werking gesteld. Daarin worden mensen die problemen kunnen krijgen door de hitte opgeroepen goed rekening te houden met de warmte. Volgens het KNMI kan het vandaag op sommige plaatsen al meer dan 28 graden worden.

Het hitteplan geldt voor de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg. De waarschuwing geldt vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby's, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement, zegt het RIVM. Het instituut stelt samen met het KNMI het hitteplan in werking.

Maatregelen

Aangeraden wordt om voldoende te drinken, luchtige kleding te dragen, in de schaduw te blijven en inspanning te beperken. Ook roept het RIVM op om mensen in de omgeving die zorg nodig hebben extra in de gaten te houden. Meerdere instanties nemen extra maatregelen en waarschuwen voor de gevaren van de hitte.

Rijkswaterstaat waarschuwt voor de gevaren en risico's van zwemmen. Springen van een brug of zwemmen in verboden gebieden kan een boete opleveren van 140 euro.

De ANWB zet de komende dagen extra wegenwachten in, ze houden rekening met 500 tot 1000 extra pechgevallen per dag. Ze verwachten op de warmste dagen, dinsdag en woensdag de meeste drukte. Met het warme weer verwacht de verkeersorganisatie veel oververhitte motoren en problemen met accu's. Daarnaast waarschuwen ze voor de gevaren van de warmte in de auto.

Vanaf morgen kan de temperatuur oplopen tot boven de 30 graden, vooral in het midden, zuiden en oosten van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl