AFP

President Trump heeft het plan om illegale immigranten het land uit te zetten met twee weken uitgesteld. Trump hoopt dat Democraten en Republikeinen in die periode alsnog tot een akkoord komen. Bronnen zeggen tegen persbureau AP dat de operatie is geannuleerd omdat details naar de media waren gelekt waardoor de veiligheid van beambten op het spel zou komen te staan.

De operatie om ongedocumenteerde asielzoekers uit te zetten zou morgen van start gaan. Volgens The Washington Post gaat het om zo'n 2000 families in tien Amerikaanse steden. Trump sprak eerder nog van "miljoenen" mensen die zouden worden uitgezet.

"Op verzoek van Democraten, heb ik het plan voor immigranten twee weken uitgesteld om te kijken of de Democraten en Republikeinen samen kunnen komen en een oplossing kunnen vinden voor de asielproblemen en de mazen in de wet aan de zuidelijke grens. Zo niet, beginnen de uitzettingen!", schrijft Trump.

De Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi sprak schande van het plan van Trump. In een verklaring vandaag zei ze dat de maatregel "onze gemeenschappen angst aanjaagt" en gezinnen uit elkaar trekt. "De president maakt geen onderscheid tussen illegaliteit en een ernstige misdaad."

Pelosi reageerde vandaag op Twitter op het aangekondigde uitstel. "Uitstel is welkom. Er is tijd nodig voor een omvangrijke immigratiehervorming. Gezinnen horen bij elkaar."

Republikeinen en Democraten liggen al tijden overhoop over de immigratiewetgeving. Trump dreigde dit jaar de illegale immigranten uit te zetten naar Amerikaanse steden die niet met de federale overheidsdiensten meewerken aan het uitzetten van immigranten, de zogenoemde sanctuary cities.

STER reclame