1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Kritiek IMF op hypotheekrenteaftrek

Het Internationaal Monetair Fonds is kritisch over de hypotheekrenteaftrek in Nederland. Het IMF omschrijft die aftrek als een genereus systeem dat de huizenmarkt verstoort.

In een rapport over de Nederlandse economie adviseert het IMF de regering om geleidelijk maatregelen te treffen om het aftrekken van de rente af te bouwen. Nederlandse banken lopen volgens de economen van het IMF ook te veel risico door de hoge hypotheekschuld.

Doordat de hypotheekrente aftrekbaar is, kunnen mensen duurdere huizen kopen: de woonlasten blijven door de aftrek ook bij duurdere huizen betaalbaar.

Pensioenleeftijd

De kritiek over de hypotheekrenteaftrek staat in het economisch advies dat het IMF aan de Nederlandse regering presenteerde in Den Haag. Daarbij keek het IMF onder meer naar het begrotingsbeleid, de situatie op de woningmarkt en de stabiliteit van de financiële sector.

Naast het geleidelijk afbouwen van de hypotheekrenteaftrek adviseert het IMF ook om de pensioenleeftijd te verhogen met het oog op de naderende vergrijzing.

Complimenten

Het IMF wees erop dat de Nederlandse economische groei in 2011 en 2012 iets zal afzwakken ten opzichte van 2010. Nederland doet het wel beter dan veel andere landen, liet het IMF weten.

Nederland kreeg complimenten voor de uitgaven aan ontwikkelingshulp, die hoger lagen dan de internationale afspraken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl