Het bronzen beeld wordt opgevist
NOS Nieuws

Uruguay moet enorme nazi-adelaar verkopen

Uruguay moet een 350 kilo zwaar nazi-beeld van een adelaar met een hakenkruis in zijn klauwen gaan verkopen. De rechter heeft dat besloten na jarenlang getouwtrek over het oorlogsreliek.

Het bronzen gevaarte van bijna 3 meter breed stond ooit op de plecht van de Admiral Graf Spee, een Duits oorlogsschip dat in 1939 voor de kust van Uruguay zonk. Het werd in 2006 opgevist door bergers.

Aan het begin van de oorlog joeg de Admiral Graf Spee op Britse koopvaardijschepen bij Zuid-Amerika. Na een campagne van enkele maanden, waarbij verschillende schepen tot zinken werden gebracht, mondde dat uit in de eerste zeeslag van de oorlog, de Zeeslag bij de Río de la Plata.

De Graf Spee raakte daarbij zwaar beschadigd door Britse schepen. Kapitein Langsdorff kreeg toestemming om doden en gewonden aan de wal te brengen in Montevideo, en voer daarna weer uit om zelf het schip tot zinken te brengen. Zo voorkwam hij dat het high-tech vlaggenschip in handen van de geallieerden viel.

Langsdorff pleegde later op een hotelkamer in de Uruguayaanse hoofdstad zelfmoord.

De Admiral Graf Spee

Omdat het wrak de scheepvaart in de weg lag, werd in 2004 begonnen met de berging. Daarbij kwam ook de enorme adelaar na 65 jaar weer boven water.

Het gevaarte werd enige tijd tentoongesteld, maar verdeelde Uruguay. De zakenman die het project had gefinancierd wees op de historische waarde ervan, maar de voorzitter van een erfgoedcommissie wilde het beeld het liefst omsmelten.

Aanvankelijk werd volstaan met het afdekken van het hakenkruis, maar uiteindelijk verdween het beeld in de opslag. Druk van Joodse organisaties en de Duitse overheid gaf daarbij de doorslag.

De rechter oordeelt nu dat Uruguay, dat officieel voor de helft eigenaar is van het beeld, de adelaar moet gaan verkopen. Volgens Uruguayaanse media zijn er in het verleden biedingen binnengekomen van 9 tot 59 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl