Woensdag kan de temperatuur oplopen tot 37 graden
NOS Nieuws

Zo bereidt Nederland zich voor op tropische warmte

De zomer is vandaag officieel van start gegaan. Het seizoen wordt meteen ingeluid met zomers weer de komende dagen en tropische hitte na het weekend. Op dinsdag en woensdag kan de temperatuur in het zuidoosten van het land zelfs oplopen tot 36 graden. Hoe bereidt Nederland zich voor?

Allereerst is voldoende drinken belangrijk. Het Rode Kruis raadt aan om zoveel mogelijk water te drinken, minimaal twee liter per dag. Alcohol wordt afgeraden omdat dat vochtafdrijvend werkt. Bovendien is het verstandig om kleding te dragen die gemaakt is van lichte materialen, zoals katoen en linnen. Dat ademt goed. En uiteraard is het belangrijk om je goed en regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème.

Buitenberoepen

Tussen 12 en 16 uur is de temperatuur het hoogst en kan zware inspanning het beste worden vermeden. Daarom werken sommige bedrijven met een aangepast rooster. Bijvoorbeeld in het Limburgse Heerlen en de Noord-Brabantse gemeente Eersel, waar het afval volgende week eerder wordt opgehaald dan gebruikelijk.

LTO Glaskracht adviseert de 120.000 mensen die in de land-en tuinbouw werken nog niet om net als vorig jaar een tropenrooster te hanteren. Daarvoor is de hitteperiode te kort, laat een woordvoerder weten. "Wel delen we nog een keer het hitteplan met onze leden", zegt ze.

Ze sluit niet uit dat bedrijven op eigen initiatief een tropenrooster instellen, waarbij personeel vroeger begint en eerder stopt. Bij de hittegolf van vorig jaar werden de kassen ook besproeid met slootwater.

Scholen

Verschillende scholen in het hele land stellen tropenroosters in. Zo start het Twents College in Oldenzaal volgende week om 08.00 uur en zijn leerlingen uiterlijk 13.45 uur vrij. Ook de mondelinge toetsten zijn een half uur vervroegd. Voor het Baarnsch Lyceum in Baarn is het voor het eerst in vijftien jaar dat de lessen vanwege het weer worden ingekort.

Veel scholen zitten in oude panden, waar het flink heet kan worden. Zo zegt de rector van een middelbare school in Zwijndrecht tegen het AD: "Bij ons in het gebouw is het niet te doen om bij zulke temperaturen de hele dag les te geven. Het pand staat er al veertig jaar, dus onze airconditioning en zonwering kunnen de warmte niet aan."

Ook dieren kunnen last krijgen van de hitte. In dierentuin Burgers' Zoo in Arnhem worden de komende dagen geen extra maatregelen genomen. De dierenverblijven zijn gebouwd voor extreme weersomstandigheden, waarin de dieren zowel in kou als warmte moeten kunnen gedijen.

"We nemen geen extra maatregelen, maar zorgen indien nodig wel voor extra verkoeling voor de dieren in de vorm van extra water of een douche. Veel dieren komen van oorsprong voor in tropische gebieden, dus ze zijn wel wat gewend. Kou is veel vervelender", aldus de woordvoerder van de dierentuin.

De Gaia Zoo in Kerkrade heeft wel een hitteplan. Dieren zullen besproeid worden met koud water en krijgen 'dierenijsjes': ingevroren groente en fruit.

Ook voor dieren buiten de dierentuin zijn maatregelen getroffen. De ruim 150 konikpaarden in de vangkraal in de Oostvaardersplassen krijgen volgende week duizenden liters extra water. Deskundigen houden in de gaten hoe het met ze gaat, zegt Staatsbosbeheer in een reactie op bezorgde actievoerders.

Gratis water

Het Belgische festival Rock Werchter, dat door veel Nederlanders bezocht wordt, neemt ook maatregelen. Er is gratis water verkrijgbaar. Verfrissingspunten met niet-drinkbaar water en vernevelingssystemen moeten daarnaast voor verkoeling zorgen.

Twee grote podia krijgen speciale verkoelingssystemen, waardoor het binnen iets koeler is dan buiten. Festivalgangers wordt gevraagd om mensen die in slaap gevallen zijn wakker te maken als ze in de volle zon liggen.

Run op ventilatoren en ijsjes

En dan nog twee lessen van de hittegolf van vorig jaar. Airco's en ventilatoren waren toen niet aan te slepen. Veel ondernemers die onder meer airco's verkopen zouden dit jaar daarom extra hebben ingeslagen; ze verwachten ook dit jaar drukte.

En wie de komende dagen nog waterijs wil, moet ook snel inslaan. Ook daar was een tekort aan tijdens de hittegolf vorig jaar. Door de grote vraag naar waterijs, troffen consumenten geregeld lege schappen aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl