ANP

Een oud-politiechef in Eindhoven is veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor corruptie en valsheid in geschrifte. Een zakenman die politiechef Peter van den E. (58) omkocht kreeg een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk.

Otto V. (53) trakteerde de politieman jarenlang op lange verblijven in zijn Franse landhuis. Ook betaalde hij een reisje naar Canada en gingen de twee samen racen op een Belgisch circuit.

Volstrekt onaanvaardbaar

V. is directeur van een beveiligingsbedrijf. Beide mannen werkten samen in een veiligheidsproject. De zakenman fêteerde de politieman, omdat die laatste betrokken was bij de aanschaf van camerasystemen door de politie.

De rechtbank neemt Van den E. zeer kwalijk dat hij zich liet omkopen. "Het aannemen van dure reizen en verblijven in een chateau van een zakelijke relatie is volstrekt onaanvaardbaar, zeker als commissaris van de politie", zei de rechter.

Tijdens de behandeling van de zaak vorige maand ontkenden de mannen dat er sprake was van belangenverstrengeling, schrijft Omroep Brabant. De verblijven in het landhuis in Frankrijk waren volgens het duo een privé-aangelegenheid en met de dure BMW waarin de politiecommissaris reed was niets mis. "Ik mocht dat en daar heeft nooit iemand een probleem van gemaakt", zei Van den E. in de rechtbank.

STER reclame