Spelers van Zimbabwe zitten op het veld in Caïro

Zimbabwe en Kameroen dreigen met boycot Afrika Cup

De openingswedstrijd van de Afrika Cup tussen gastland Egypte en Zimbabwe gaat vrijdagavond mogelijk niet door. De voetballers van Zimbabwe dreigen met een staking, omdat ze nog geld tegoed hebben van hun voetbalbond.

Een aantal spelers heeft (anoniem) z'n beklag gedaan bij persbureau AP. Donderdagavond hebben de spelers met een delegatie van het bondsbestuur gesproken, maar dat heeft niets opgeleverd. Zimbabwe weigerde daarop te trainen op de avond voor de wedstrijd.

De spelers claimen nog recht te hebben op hun bonus van een voorgaand toernooi en eisen daarnaast een voorschot voor hun deelname aan de Afrika Cup.

Ook onrust bij Kameroen

Niet alleen bij Zimbabwe is er gedoe om geld, ook de spelers van Kameroen dreigen de Afrika Cup te boycotten. De spelers zijn voorlopig niet van plan hun hotel in Yaoundé te verlaten en af te reizen naar Egypte.

Een crisisoverleg tussen de ploeg, gecoacht door Clarence Seedorf en Patrick Kluivert, en het ministerie van Sport leidde niet tot een oplossing. De spelers zijn het niet eens met de beloning die ze krijgen voor deelname aan de Afrika Cup. De bond wil elke speler belonen met zo'n 30.000 euro, de voetballers willen het dubbele.

Kameroen speelt dinsdag z'n eerste wedstrijd van het toernooi, tegen Guinee-Bissau. Een staking van Zimbabwe en Kameroen zou een volgende smet zijn op het Afrikaanse voetbal. Donderdag maakte de FIFA bekend dat de wereldvoetbalbond het bestuur van de Afrikaanse voetbalbond tijdelijk overneemt, vanwege alle corruptie schandalen rond Afrikaanse bestuursleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl