1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS Nieuws

Bakkersgist en nano-medicijnen: belangrijkste wetenschapspremies bekendgemaakt

In Amsterdam zijn de winnaars van de belangrijkste Nederlandse onderscheidingen in de wetenschap bekendgemaakt. Zes onderzoekers krijgen een Spinoza- of Stevinpremie van 2,5 miljoen euro, die ze moeten besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

Vier wetenschappers kregen een Spinozapremie: Bas van Bavel, Yvette van Kooyk, Ronald Hanson en Amina Helmi. De Stevinpremie ging naar Andrea Evers en Jack Pronk.

Historicus Bas van Bavel doet bij de Universiteit Utrecht onderzoek naar sleutelfactoren achter een veerkrachtige samenleving. Hij schreef het boek De onzichtbare hand - hoe markteconomieën opkomen en neergaan.

Medisch bioloog Yvette van Kooyk (Amsterdam UMC) ontrafelde de manier waarop het immuunsysteem ontregeld raakt bij het ontstaan van kanker, auto-immuunziekten en infectieziekten zoals hiv/aids. Ze ontwikkelt nano-medicijnen die het immuunsysteem ondersteunen.

Melkweg

Ronald Hanson (TU Delft) is expert op het gebied van de quantumfysica. In meerdere opzienbarende experimenten wist hij afzonderlijke deeltjes zodanig aan elkaar te koppelen dat ze zich gedroegen als één deeltje, ook al zaten ze meer dan een kilometer uit elkaar.

Amina Helmi is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Met haar theorieën, modellen en experimenten heeft ze de kennis over de vorm, structuur en geschiedenis van de Melkweg en nabijgelegen sterrenstelsels vergroot.

Gezondheidspsycholoog Andrea Evers verwierf faam met haar onderzoek naar placebo-effecten en hun tegenhangers, nocebo-effecten. Daarnaast ontwikkelt ze E-health toepassingen en zelfhulptools voor patiënten.

Verslaggever Peer Ulijn sprak haar tijdens de uitreikingen:

Spinoza- en Stevinpremies uitgereikt: 'Uiteindelijk doe je wetenschap om een verschil te maken'

Jack Pronk is hoogleraar Industriële Microbiologie aan de TU Delft. Zijn werk leidde er onder andere toe dat bakkersgist nu wordt gebruikt om op grote schaal ethanol te maken uit niet-eetbare plantenresten.

Uitreiking later

In oktober is de uitreiking van de Spinoza- en Stevinpremies in Den Haag. Dan vertellen de laureaten wat hun onderzoek inhoudt en waar ze de premie voor willen inzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl