Boten aan de kust van Vela de Coro in Venezuela waar migranten naar Curacao vertrekken
NOS Nieuws

In twee maanden meer dan 80 Venezolanen verdronken in Caribische Zee

De afgelopen twee maanden zijn bij drie scheepsongelukken meer dan 80 Venezolaanse vluchtelingen verdronken, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het aan de VN verbonden orgaan roept op tot meer maatregelen tegen mensensmokkelaars.

Een van de schepen verdween op 8 juni toen het onderweg was naar Curaçao. Gevreesd wordt dat 32 opvarenden hierbij zijn verdronken. Twee andere schepen sloegen onderweg naar Trinidad en Tobago om, op 23 april en 16 mei. Daarbij kwamen naar schatting 51 tot 67 Venezolaanse vluchtelingen om.

Exacte cijfers over het aantal doden ontbreken omdat een groot deel van de slachtoffers niet wordt teruggevonden.

'Wanhopige keuzes'

"De IOM betreurt het overlijden en verdwijnen van zoveel Venezolanen", zegt regionaal bestuurder Marcelo Pisani. "De ongelukken maken duidelijk welke wanhopige keuzes ze maken om hun bestemming te bereiken."

Volgens de VN-organisatie maken mensensmokkelaars misbruik van de crisis in Venezuela door veel geld te vragen en schepen te gebruiken die niet geschikt zijn voor het vervoer van mensen. Ook zouden de boten overbeladen zijn, waardoor ze makkelijk omslaan.

Pisani roept de internationale gemeenschap op tot actie. "Aangezien mensensmokkelaar internationaal opereren, moet we gecoördineerd werken. Samenwerking tussen landen is cruciaal om dit op te lossen."

Volgens de IOM zijn sinds 2015 meer dan 4 miljoen Venezolanen hun land ontvlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl