NOS NieuwsAangepast

Gebouwen digitaal op postzegels

Dankzij postzegels met een digitaal trucje, kunnen toekomstige gebouwen met een webcam op de pc al tot leven worden gebracht.

TNT Post en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam hebben daarvoor de zegelreeks 'Stad van Nederland' uitgebracht. Door de zegel voor de webcam te houden, verschijnen de geplande gebouwen driedimensionaal op het scherm.

De postzegels zijn voorzien van zogeheten Augmented Reality (AR), toegevoegde realiteit. Dat is een techniek die zo realistisch mogelijk computergemaakte beelden vertoont.

Getekend

Het is voor het eerst dat AR op een postzegel wordt toegepast. Het gaat om vijf zegels met onder meer het Kenniscluster Arnhem en de bibliotheek in Spijkenisse.

Voor het architectuurinstituut zijn de mogelijkheden van AR eindeloos. Niet alleen gebouwen die nog moeten verrijzen kunnen zichtbaar worden, maar ook hoe de omgeving er vroeger uitzag.

Ook is het mogelijk om ontwerpen die nooit zijn uitgevoerd op deze manier te bekijken. "Er is veel meer getekend dan gebouwd", stelt het NAi. "Die andere werkelijkheid is nu met AR te ervaren."

Smartphones

Het NAi heeft eerder al een applicatie met deze techniek uitgebracht voor smartphones. Door het toestel te richten op een gebouw, kun je bijvoorbeeld zien hoe het er vroeger uitzag. In Rotterdam, Amsterdam en Den Bosch kun je daarmee de straat al op, binnenkort volgen Den Haag en Utrecht.

In de komende jaren wordt dat uitgebreid met meer steden en objecten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl