Feest bij Oranje na de zege op Canada Getty Images

De voetbalvrouwen kregen ondanks de zeges op Nieuw-Zeeland (1-0) en Kameroen (3-1) flink wat kritiek te verduren en antwoordden donderdagavond met beter spel én een derde zege, 2-1 tegen Canada. "Het stond nu stukken beter", aldus middenveldster Daniëlle van de Donk.

Van de Donk was de kritiek vooraf een beetje beu, maar vond van zichzelf ook dat ze wat minder moest "rennen en vliegen". En zo deed ze tegen Canada. "Ik heb rustig aan gedaan", zei Van de Donk. "Al is dat niet de juiste woordkeuze. Ik heb hard gewerkt, maar iets meer vanuit mijn taak."

Ook Sherida Spitse was vooraf een mikpunt van kritiek. Ze gaf tegen Canada uit een vrije trap de assist op de openingsgoal van Anouk Dekker. "Fijn om belangrijk te zijn voor het team", aldus Spitse. "Maar niet alleen op dat vlak."

'Heerlijk!'

Als vervanger van de tegenvallende Lieke Martens werd Lineth Beerensteyn matchwinner. Ze rondde een voorzet van Desiree van Lunteren af. "Als je mag invallen, wil je het team helpen", zei de aanvalster van Bayern München. "Ik doe dat dan vol gas en niet half."

Beerensteyn: 'Als invaller geef ik altijd vol gas'

"Ik wil iets extra's brengen en het is fijn om dat zo te doen", vervolgde Beerensteyn. "Heerlijk! We hebben verdiend gewonnen van de nummer vijf van de wereld, we waren gewoon de betere ploeg."

Wiegman: 'Trots op de groep'

Met de maximale score van negen punten uit drie duels mogen de Nederlandse voetbalsters heel tevreden zijn. "Ik ben heel trots op de groep", zei bondscoach Sarina Wiegman. "Als team stonden we veel beter."

Wiegman: 'Als team stonden we beter'

De kritiek op het spel in de voorgaande wedstrijden kon Wiegman begrijpen, maar is niet makkelijk voor de ploeg, vindt ze. "De media zijn harder geworden. We liggen heel erg onder een vergrootglas. Na het winnen van het EK zijn we al twee jaar heel zichtbaar. Dit toernooi is zo groot, dat iedereen er ook wat van vindt..."

"Hoe je het ook wendt of keert, dat is nieuw voor ons", zei Wiegman. "Dat is moeilijk, maar we moeten daarmee leren omgaan. Het is niet zo dat we per se mensen de mond willen snoeren. We willen dat mensen vrolijk worden van ons spel. En bovenal willen we winnen. Gelukkig is dat weer gelukt."

STER reclame