Oranje wint ook van Canada en treft dinsdag Japan

Nederland-Canada (groep E) | WK 2019

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zich als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van het WK. In Reims won Oranje met 2-1 van Canada.

Door de derde zege op rij eindigt Nederland met negen punten als eerste in groep E. Canada werd met zes punten tweede. Dinsdag is Japan nu de volgende tegenstander in Rennes.

Met de schrik vrij

Oranje kwam in het eerste kwart van het duel twee keer met de schrik vrij. Een penalty ging niet door omdat volgens de VAR Desiree van Lunterens overtreding buiten het strafschopgebied was gemaakt.

Bovendien werd een treffer van de Canadese Jordyn Huitema (tussen Sari van Veenendaals benen door) vanwege buitenspel afgekeurd. Na bijna een half uur kreeg Nederland zijn eerste kansen.

Daniëlle van de Donk en Shanice van de Sanden profiteerden niet van foutjes van keepster Stephanie Labbé. Aan de andere kant trof Nederlands topscorer aller tijden Vivianne Miedema de paal en ging een fraaie omhaal van Van de Donk over.

Dekker breekt de ban

Alle doelpunten vielen na rust. In de 54ste minuut kopte Anouk Dekker Nederland op voorsprong. De verdediger kopte een vrije trap van Sherida Spitse via haar eigen schouder binnen.

Zes minuten later was het alweer gelijk toen routinier Christine Sinclair een voorzet van vedette Ashley Lawrence bij de tweede paal beheerst in het doel schoot.

Gouden wissel

Kort nadat ze in het elftal was gekomen voor de niet overtuigende Lieke Martens, bleek Lineth Beerensteyn een gouden wissel. Na een sterke dribbel van links bezorgde ze de bal bij Van Lunteren en uit de voorzet van laatstgenoemde gleed ze de bal van dichtbij in het doel.