Van de Donk is kritiek op Oranje beu: 'Het mag iets minder'

"Als wij het WK winnen met lelijk voetbal, dan hoor je mij niet klagen. Ik vind dat er te veel nadruk op het spel wordt gelegd. Iedereen mag een mening hebben, maar af en toe is het wel wat hard. Dat mag iets minder."

Middenveldster Daniëlle van de Donk is alle kritiek op de Oranjevrouwen na de groepsduels met Nieuw-Zeeland en Kameroen wel een beetje beu.

"Het is pas ons tweede WK. We weten dat het allemaal beter moet. Daar zijn we ons van bewust. Stel je voor dat we echt goed gaan voetballen, wat kan er dan gebeuren?"

Daniëlle van de Donk tegen Kameroen ANP

De voor Arsenal uitkomende Van de Donk hoopt in de afsluitende groepswedstrijd tegen Canada, dat net als Nederland al zes punten heeft verzameld, haar niveau wel te halen.

"Soms is het bij mij alleen maar rennen en vliegen. Dan denk ik: ga eens terug naar je taak. Ik vind het niet erg om veel te doen, maar aan de bal zou ik het wat rustiger willen."

Die kans krijgt ze vrijwel zeker tegen Canada. "Ik denk dat wij beter uit de verf komen tegen een goed voetballend land. Daarom kijk ik uit naar Canada. Zij beschikken over kwalitatief goede speelsters. Maar wij willen in de flow blijven en dus winnen."

Van der Gragt: 'Het gaat de goede kant, maar ik ga niet starten'

Stefanie van der Gragt staat donderdag sowieso niet in de basis. De centrale verdedigster miste het treffen met Kameroen nadat ze knieklachten had overgehouden aan het openingsduel met Nieuw-Zeeland.

"Het gaat de goede kant op, maar ik ga niet starten. Iedereen weet dat we al door zijn. Ik heb er met de bondscoach (Sarina Wiegman, red.) over gesproken. Wat ze tijdens de wedstrijd doet, dat is aan haar. De knie voelt goed aan."

"Ik heb dit seizoen weinig gespeeld bij FC Barcelona, ben veel geblesseerd geweest", vervolgt ze. "Dan denk je na het duel met Nieuw-Zeeland: niet weer hè. Ik wil heel graag, ben positief en werk toe naar de volgende wedstrijd. Ik kan hier niks aan doen."

Van der Gragt laat zich, ondanks de tegenslag, niet uit het veld slaan. "Mentaal heb ik wel weer een tikje gehad, maar ik heb er niet zo veel moeite mee om na een lange tijd te voetballen. Dat heb ik twee jaar geleden op het EK ook wel bewezen."

Want toen kampte Van der Gragt in aanloop naar de eindronde in eigen land óók veelvuldig met kwetsuren. Eenmaal opgelapt speelde zich tijdens het EK in de basis. Mede door haar inbreng werd de Europese titel in de wacht gesleept.

Een dergelijk scenario is waar ze weer op hoopt. Tegen Canada zou Van der Gragt in kunnen vallen, maar anders wordt ze klaargestoomd voor de achtste finales. "Zo wil je het natuurlijk niet, maar als het moet, dan moet het."

STER reclame