Medewerkers in het fotonica-laboratorium op de TU Eindhoven
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

TU Eindhoven opent vacatures voorlopig alleen voor vrouwen

De TU Eindhoven stelt het komende anderhalf jaar alle vacatures voor wetenschappelijk personeel alleen open voor vrouwelijke sollicitanten. Is er na zes maanden nog geen geschikte kandidaat gevonden, dan wordt pas verder gekeken.

De maatregel is onderdeel van het Irène Curie Fellowship. Naast sollicitatievoordeel, krijgen de vrouwen een ton voor onderzoek en een mentor toegewezen. De universiteit wil zo meer vrouwen aan zich binden, zodat er een betere balans komt tussen het aantal mannen en vrouwen in de vaste wetenschappelijke staf.

Volgens rector Frank Baaijens worden er al jarenlang maatregelen genomen om meer vrouwen aan te trekken, maar vordert dat te langzaam. "En het is al langer bekend dat een divers personeelsbestand beter functioneert. Het leidt tot betere strategieën, creatievere ideeën en snellere innovatie."

Maatregel noodzakelijk

De universiteit wil dat volgend jaar twintig procent van de hoogleraren vrouw is, schrijft Omroep Brabant. Ook streeft de TU naar 25 procent vrouwelijke hoofddocenten en 35 procent vrouwelijke docenten. Zonder deze maatregel wordt dat doel niet gehaald, schrijft het college van bestuur in een nieuwsbrief aan studenten en medewerkers.

Het komende anderhalf jaar geldt het sollicitatievoordeel voor vrouwen bij alle vacatures voor de vaste wetenschappelijke staf. Daarna wordt dat geëvalueerd. Het Irène Curie Fellowship loopt ten minste vijf jaar.

Advertentie via Ster.nl