'Politie investeerde tonnen in achterhaalde 112-app'
De politie heeft tonnen verspild aan de ontwikkeling van een nieuwe app die achterhaald was. Dat komt naar voren uit stukken die RTL Nieuws heeft opgevraagd. De app zou hulpdiensten helpen bij het vaststellen van de locatie van iemand in nood. De politie spreekt tegen dat er geld is verspild en benadrukt dat de app er alsnog komt.
De app had in 2017 gelanceerd moeten worden, maar dat werd meerdere keren uitgesteld. Uiteindelijk bleek de belangrijkste functie, de locatiebepaling, achterhaald. In totaal werd er 400.000 euro betaald.
Nieuwe techniek
Het initiatief kwam van het toenmalige ministerie van Veiligheid en Justitie, dat op dat moment op de hoogte was van de andere nieuwe techniek: Advanced Mobile Location (AML), waarbij de locatie van de beller in nood automatisch wordt meegestuurd naar de meldkamer.
Ook de politie was op de hoogte van deze techniek, maar koos er samen met het ministerie voor de eigen plannen door te zetten, tegen het advies in van onderzoeksbureau TNO dat toentertijd de lancering van de app afraadde.
Het adviesrapport werd genegeerd en er werd een delegatie gestuurd naar Finland, waar de politie al langere tijd met een 112-app werkte.
Free publicity
De Nederlanders kochten het ontwerp van die app voor een bedrag van 50.000 euro. Door "free publicity te genereren in Hart van Nederland/EditieNL" zou de app in de spotlights moeten komen, zag RTL Nieuws.
Maar zover kwam het dus niet. De bouw die in 2017 had moeten beginnen, begon uiteindelijk een jaar later pas. In die periode kondigde minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus ineens aan dat hij, tegen alle eerdere beslissingen in, toch prioriteit zou geven aan de invoering van AML, de locatietechniek zonder app.
Reactie politie
De politie zelf spreekt niet van een overbodige app. "We hebben meerdere wegen bewandeld om zo snel mogelijk een locatiebepalingssysteem te ontwikkelen", zegt een woordvoerder. "AML is een versnelling geraakt waardoor de 112-app op de achtergrond is geraakt."
Volgens de woordvoerder is het geld wel degelijk goed besteed en komt de app er alsnog. "Het een sluit het ander niet uit. Je hebt een basis nodig om door te ontwikkelen. En we hebben liever drie locatiebepalingssystemen die mensenlevens redden dan geen."
Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de behoefte van gebruikers. Op basis daarvan wordt de app aangevuld met nieuwe functies, bijvoorbeeld een chatfunctie of de mogelijkheid om beeld in te sturen.