'Afzwakking elektrisch rijden dreigt in Klimaatakkoord'
Leasebedrijven en Natuur & Milieu zijn bezorgd over de richting waarin de kabinetsplannen zich ontwikkelen die elektrisch rijden moeten stimuleren. De plannen zijn onderdeel van het Klimaatakkoord waar nu de laatste hand aan wordt gelegd.
De organisaties reageren op berichten dat de coalitie de plannen om elektrisch rijden te stimuleren fors wil afzwakken. Volgens de leasebedrijven zou elektrisch rijden zo onnodig duurder worden en volgens Natuur & Milieu is dat slecht voor het terugdringen van de CO2-uitstoot.
Minder subsidie, hoger tarief
Verschillende bronnen melden dat de coalitie de plannen voor elektrisch rijden die in het ontwerpakkoord stonden op veel punten wil aanpassen. Zo zouden alle verzwaringen van fossiel rijden door middel van hogere accijnzen en wegenbelasting van de baan zijn.
De subsidie van 6000 euro zou worden gehalveerd en de bijtelling op volledig elektrische auto's zou op korte termijn van 4 procent naar 8 of 10 procent gaan. Het lage tarief zou bovendien maar gelden tot een cataloguswaarde van 40.000 euro, daarboven moeten leaserijders het normale tarief betalen. Die grens lag in het conceptakkoord op 50.000 euro.
Rem op groei elektrische auto's
Leasemaatschappijen en bedrijven die hun wagenpark aan het verduurzamen zijn, vrezen dat met deze maatregelen een rem wordt gezet op de groei van het aantal elektrische auto's. Veel bedrijven hebben vooruitlopend op de plannen duizenden elektrische auto's in bestelling staan. Het rijden daarvan is nu fiscaal aantrekkelijk.
In het regeerakkoord staat dat vanaf 2030 alle nieuwe auto's elektrisch moeten zijn. Om dat te halen is het van belang om in eerste instantie de zakelijke rijders over te laten stappen op elektrisch. Daarvoor is afgesproken dat tot 2024 de bijtelling voor stroomauto's 4 procent blijft. Maar volgens bronnen staat er in de plannen die vandaag en morgen in coalitieoverleg besproken worden dat dat percentage sneller omhoog moet.
De maatregelen om elektrisch rijden te stimuleren is een van de vele plannen in het klimaatakkoord. Het akkoord moet leiden tot 49 procent minder CO2-uitstoot in 2030.
'Finish in zicht'
Partijen die onderhandelen over het klimaatakkoord willen er weinig over kwijt.
ChristenUnie leider Segers "begrijpt dat mensen onzeker zijn". Daarom is het volgens hem van belang dat er snel duidelijkheid komt. Volgens D66-leider Jetten is "de finish in zicht". Maar geen van de partijen kan zeggen wanneer dat precies is.
Jetten: "We hebben vanuit de coalitie steeds gezegd dat we na de zakelijke sector nu ook goed naar de particulieren moeten kijken. Het klimaatbeleid is een van de grootste operaties sinds de wederopbouw. Dus het moet wel helemaal goed zijn willen we het naar buiten brengen".
"Het is pas af als het af is", zei premier Rutte. "Het is een heel pakket met maatregelen. Huizen, landbouw, auto's.... we kijken naar alles".
VVD-fractievoorzitter Dijkhoff zei het stimuleren van elektrisch rijden belangrijk te vinden maar waarschuwde ook voor 'over-stimuleren'. "Het moet wel eerlijk blijven ten opzichte van mensen die het niet kunnen betalen."
Minister Wiebes zei er nog steeds van uit te gaan dat er nog deze maand iets komt.