Mensen gebruiken de zaklamp van hun telefoon om te kunnen stemmen
NOS NieuwsAangepast

Argentinië en Uruguay hebben grotendeels weer stroom

Op steeds meer plaatsen in Argentinië en Uruguay is de elektriciteitsvoorziening hersteld, na de enorme storing van gisteren. In totaal zaten tientallen miljoenen mensen uren zonder stroom.

Volgens het Argentijnse persbureau Telam heeft 90 procent van het land inmiddels weer elektriciteit. In Uruguay heeft nagenoeg iedereen weer stroom, volgens staatsenergiemaatschappij UTE. Ook in Paraguay, dat op kleinere schaal door de storing werd getroffen, is de stroomvoorziening grotendeels hersteld.

Veiligheidsstand

Volgens het bedrijf Edesur, dat verantwoordelijk is voor een deel van de elektriciteitsvoorziening in Argentinië, trad er een probleem op in een schakelstation tussen twee elektriciteitscentrales aan de kust. Alle andere energiecentrales in het land schoten daardoor in een soort veiligheidsstand, met als gevolg dat de stroom uitviel.

Op sociale media zeggen sommige Argentijnen dat ze nog altijd geen stroom hebben. Edesur meldt dat klanten ook vandaag last kunnen houden van de storing.

Computers bepalen

De Argentijnse minister van Energiezaken Lopetegui zegt dat het een bijzondere gebeurtenis was die nooit had mogen plaatsvinden. "Dit soort storingen kunnen gebeuren in ieder elektriciteitssysteem. Maar wat opvallend is, is de aaneenschakeling van gebeurtenissen die volgden op de storing en vervolgens leidden tot een totale uitval."

Wat er precies is misgegaan, wordt nog onderzocht. "De computers die het verdeelstation bewaken, bepalen in milliseconden of er fouten zijn", zegt de minister. "Als dat gebeurt, wordt het systeem uitgeschakeld om het te beschermen."

Domino-effect

Han Slootweg, hoogleraar Elektriciteitsvoorziening aan de TU Eindhoven, spreekt van een domino-effect. "Ik denk dat ze op veel voorbereid waren, maar zoiets kan gewoon gebeuren. Elektriciteitsnetten zijn heel complexe systemen die zo goed mogelijk worden beheerd, maar af en toe valt een dominosteen op een manier die je vooraf niet had verwacht en daarna zit je met de brokken."

Volgens Slootweg is het systeem in Zuid-Amerika wel kwetsbaarder dan in Europa. "De grote afstanden waarover zij stroom transporteren, vergroot de kans dat er ergens onderweg een kink in de kabel komt. Tegelijkertijd gaat het decennialang al goed en staat het systeem daar bekend als geavanceerd, robuust en modern."

Ook in Nederland?

De kans dat heel Nederland in het donker komt te zitten is wel heel klein. "Ons netwerk is anders opgebouwd. In Zuid-Amerika vindt de productie op grote afstand van de vraag plaats. Stroom wordt daar op een bepaalde plek opgewekt en soms wel honderden kilometers verderop pas gebruikt. In Nederland zijn de verbindingen veel korter, hier gaat het om tientallen kilometers."

Maar het blijft nog altijd een ingewikkeld technisch vraagstuk, benadrukt Slootweg. Het is dan ook niet uit te sluiten dat hier helemaal nooit op zo'n grote schaal de stroom zal uitvallen. "Tot gisteren dachten ze in Zuid-Amerika ook niet dat het zo fout zou kunnen gaan."

Het was 's ochtends in Argentinië en Uruguay compleet donker:

Enorme stroomstoring in Zuid-Amerika

De stroomstoring leidde tot veel problemen in Argentinië. Treinen kwamen stil te staan en in het verkeer was het een chaos door niet-werkende verkeerslichten. Maar dat viel nog relatief mee, zegt correspondent Marc Bessems. "Gelukkig viel de stroom uit op een zondag, Als het op een doordeweekse dag was gebeurd, waren de gevolgen nog veel erger geweest."

Er waren ook problemen met de watervoorziening. Op veel plekken kwam er geen water uit de kraan. Ook sloten winkels de deuren en moesten mensen die in hun huis afhankelijk zijn van medische apparatuur naar het ziekenhuis.

In sommige staten stonden verkiezingen op het programma. Kiezers moesten her en der stemmen bij kaarslicht of het lampje van hun smartphone gebruiken. Ook werden op sommige plaatsen de verkiezingen uitgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl