NOS NieuwsAangepast

Tientallen miljoenen mensen getroffen door stroomstoring Zuid-Amerika

Argentinië en Uruguay zijn getroffen door een grote stroomstoring, die de elektriciteitsvoorziening in beide landen geheel plat heeft gelegd. Op het hoogtepunt zaten 48 miljoen mensen zonder stroom. In delen van beide landen was er na een paar uur weer stroom. Rond 21.00 uur Nederlandse tijd was ongeveer de helft van Argentinië weer aangesloten.

Ook delen van Brazilië, Chili en Paraguay zaten zonder stroom. Stroomleverancier Edesur Argentina zegt dat de oorzaak ligt in het elektrische verbindingssysteem.

Problemen

Waarschijnlijk is er ergens een belangrijk onderdeel kapot gegaan, zegt hoogleraar slimme elektriciteitsvoorzieningssystemen Peter Palensky van de TU Delft. "Normaal gesproken wordt dat opgevangen door een andere elektriciteitscentrale, maar dat werkt alleen als het systeem overal goed onderhouden wordt. Als er meerdere dingen tegelijk kapot gaan of al kapot zijn, heb je een probleem."

De elektriciteitsvoorziening in Zuid-Amerika is toch al kwetsbaar in vergelijking met de systemen in Europa, vertelt Palensky. "Ze hebben daar heel lange transmissielijnen, die lopen over veel grotere afstanden dan hier. Dat zorgt vaker voor stabiliteitsproblemen." Sabotage acht de hoogleraar niet erg waarschijnlijk.

Dit zijn beelden van de steden Buenos Aires en Montevideo in het donker:

Enorme stroomstoring in Zuid-Amerika

Volgens minister Daniel Russo van Civiele Bescherming kan de oorsprong van de stroomstoring niet goed worden vastgesteld. "Wel weten we dat in het noorden van het land belangrijke elektriciteitskabels zijn aangetast, die het hele land van elektriciteit moeten voorzien."

Inmiddels is de zon alweer opgekomen en zijn de gevolgen van de stroomstoring minder goed te zien dan in het donker:

De storing ontstond kort na 07.00 uur vanmorgen lokale tijd. Treinen staan stil en verkeerslichten werken niet.

De stroomstoring is ook van invloed op de lokale verkiezingen die vandaag in delen van Argentinië worden gehouden.

Op sociale media maken mensen zich zorgen en worden video's van de stroomstoring gedeeld, zoals deze video op Facebook.

Hieronder nog meer berichten uit Argentinië:

En hier berichten uit Uruguay:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl